Фарингит

Фарингитът е възпаление на гърлото, обикновено в задната част, където е глътката. Гърлото може да бъде раздразнено и обикновено преглъщането е болезнено. Възпаленото гърло най-често е признак на друго заболяване като настинка или грип. Проявява се в остра и хронична форма

Причини за заболяването
Най-често възпаленото гърло се причинява от вируси, въпреки че може да се дължи и на бактериални инфекции. Бактериите или вирусите могат да се предадат по въздушно-капков път или да се прехвърлят на устата и носа чрез докосване на повърхности с микроби върху тях. Вирусите, които могат да причиняват възпалено гърло са обикновена настинка, грип, мононуклеоза. Най-често бактериалната причина за фарингит са стрептококи. Част от причините за заболяването са неправилното дишане, злоупотребата с алкохол и тютюн, прекаленото напрягане за говорене, пеене, викане, инфекция на синусите. Честите възпалителни процеси могат да са причина за проява на хронична форма. С отстраняването на сливиците фаринксът остава главният фокус на инфекция в тази зона.

Симптоми и лечение
Симтомите на възпалено гърло могат да варират в зависимост от съпътстващите болести. Ако причината е настинка, сиптомите обикновено са кихане, кашлица, температура, леко главоболие. Ако причината е грип, симптомите обикновено са умора, болки в мускулатурата, втрисане, висока температура, над 38,5 С. Ако причината е мононуклеоза, най-честите симптоми са увеличени лимфни възли в зоната на шията и подмишниците, подуване на сливиците, главоболие, загуба на апетит, възпаление на черния дроб.

Ако причината за заболяването е бактериална инфекция, лечението е с антибиотик. Ако обаче фарингитът се дължи на някаква друга причина, пиенето на антибиотици няма да помогне на възпаленото гърло. Обикновено това възпаление отшумява за една седмица или за по-малко. За облекчаване на симптомите се препоръчват хладен въздух и влага. Може да ви препоръчат за лечението гаргара с вода, в която е разтворена морска сол. Употребата на билки е чест подход за укрепване на организма и лечение и профилактика на заболяването. За предотвратяване на настинки и грип, както и за повишаване на имунната система могат да се използват пурпурна ехинацея, чесън, сибирски женшен, евкалипт, бяла ружа, мента, лайка и градински чай, който притежава противовъзпалително, дезинфекционно и противокашлично действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *