Ген ни прави уязвими за рака на гърдата

Британски учени от университета в Кеймбридж откриха ген, който се счита, че е отговорен за 50% от случаите на рак на гърдата. Това е огромен пробив в борбата с тази толкова разпространена болест, тъй като дава възможност за ранно определяне на риска от заболяване. Учените смятат, че неправилното функциониране на гена неурегулин-1, NRG1, или отсъствието му в хромозома 8 е причина за половината от заболяванията на рак на гърдата. Има тези, че генът има отношение и за рака на простатата, на яйчниците, на дебелото черво и на пикочния мехур.

Изследването било проведено върху повече от 1400 жени. Експерти са установили тясна взаимовръзка между рака на гърдата и измененията в определен ген на белите кръвни телца. Те считат, че с развитието на технологията всяка жена ще може да разбере чрез обикновен тест дали е предразположена към коварното заболяване в следващите десетина години. Учените открили, че канцерогенни клетки не се появяват в хромозома 8, тъй като генът NRG1 спира тяхното разпространение. Ако обаче генът е увреден или липсва, в тази хромозома може да се появят тумори. Всеки човек се ражда със здрав ген NRG1, но вероятно с течение на времето той се уврежда и дава възможност за развитие на канцерогенните клетки. Тази нова информация може да изясни на учените механизма на някои видове рак и евентуално да покаже нови способи за диагностициране и лечение.

За рискови фактори от заболяване на тъканите на гърдата се считат неправилното хранене, пушенето, замърсяването на околната среда, алкохолът. Смята се, че запекът може да отключи болестта, тъй като организмът не може да изхвърли токсините навън и те тровят клетките на цялото тяло. Възрастта на заболелите жени притеснително намалява и вече има съществен риск за жените между 25 и 30-годишна възраст. Лекарите смятат, че ранното предупреждение може да даде шанс на много жени в риск да променят навреме начина си на живот.

В тази сфера неотдавна бе направено и друго изследване, отново на британски учени, които установиха, че три гена са свързани с най-често срещаната форма на рак на гърдата. Тези гени са C6ORF96, C6ORF97 и C6ORF211. Изследователите смятат, че C6ORF211 стимулира растежа на тумора. Откритието дава важна информация за позитивния за естрогенни рецептори рак на гърдата и може да доведе до разработването на нови терапии за лечение на заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *