Гингивит

Препоръчваме ви:

Гингивитът представлява болестно състояние, което се характеризира с възпаление на венците. Причинител на заболяването са микробите, които се намират в устната кухина. Те отделят вредни ензими и токсини, които са причините за отлепването на най-горната част на венеца от повърхността на зъбите. В резултат на това зъбната плака прониква надълбоко във венеца и започва да се развива възпаление, като се образува своеобразен джоб. Плаката след време започва да се втвърдява и се превръща в зъбен камък. С течение на времето зъбната плака остарява и се появява гингивит. Стоматолозите класифицират гингивита на остър, хроничен, язвено-невротичен, катарален и хипертрофичен гингивит. Първият се образува при причиняването на механична травма на венците. Хроничният гингивит се появява в резултат на заболявания като гастрит, проблеми с обмяната на веществата, алергии и прием на лекарства. При понижен имунитет, след преболедуване на грип или авитманоза, е възможно да се появи язвено-невротичен гингивит.

Първите симптоми на възпаление на венците са кървене, зачервяване и подуване на тъканта. След това е възможна появата на възпаление във вътрешната повърхност на устата, в резултат на което дъвченето на храната става нетърпимо.

Лечението на заболяването започва с почистване на венците и зъбите със стоматологични инструменти и машинка. След това стоматологът полира повърхността на зъбите и ги обработва с флуорен лак, с цел да се предотврати натрупване на нови наслагвания. Ако заболяването е в напреднал стадий се използва допълнително лазер, който дезинфекцира венечните джобове, като предотвратява развитието на пародонтит.

Появата на гингивит по време на бременност е много често срещано явление. При някои жени още в първите месеци от бременността се наблюдава подуване и кървене на венците, като тези симптоми са често придружени с болка. Появата на заболяването се дължи на отделянето на голямо количество хормони през този период, което е идеална среда за развитие на множество микроорганизми. Провеждането на профилактика 2 пъти годишно при стоматолог и редовното прочистване на зъбите са най-добрата превенция срещу заболяването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *