Главен мозък

Главният мозък е основният и най-сложно устроен орган на централната нервна система. Той има важна регулираща, обединяваща и координираща роля по отношение на функциите на всички други органи. Той се състои от две полукълба и общо пет части. Лявото полукълбо отговаря за логическите и лингвистичните страни на умствената дейност, а дясното отговаря за образността, цялостността и емоционалността на умствената дейност. Главният мозък е продължение на гръбначния мозък и се разполага в черепната кухина. Теглото му е средно около 1400 грама, между 1100 и 1800, но няма отношение с интелекта. От главния мозък излизат 12 чифта черепномозъчни нерви. Той се състои от следните части – мозъчен ствол, малък мозък и краен мозък. От своя страна мозъчният ствол се разделя на продълговат мозък, мост, междинен мозък и среден мозък. Във вътрешността на главния мозък се намират свързани помежду си кухини, наречени мозъчни стомахчета – те са 4 и са свързани с централния канал на гръбначния мозък и с паяжиновидната вътрешна мозъчна обвивка. Макар че мозъкът съставлява много малка част от тялото на човека, той заема около 20% от кръвотока в неговото тяло. Той е органът най-чувствителен на кислороден и глюкозен глад.

Подобно на гръбначния мозък, главният мозък се състои от сиво и бяло мозъчно вещество. Сивото вещество съдържа телата на невроните, които са 7-18 милиона. Разположено е повърхностно – в кората на главния и малкия мозък, както и във вътрешността на всички мозъчни ядра. Бялото мозъчно вещество съдържа аксоните на невроните. Намира се по повърхността на продълговатия мозък, моста, средния и междинния мозък, а в крайния и малкия мозък е във вътрешността. То образува центровете на някои важни дейности на организма – център на дишането, на кръвообращението, на слюноотделянето.

В почти всички отдели на главния мозък, без крайния, в бялото мозъчно вещество се намират пръснати тела на неврони, които са поединично и на малки групи. Те са разположени извън ядрата със сиво мозъчно вещество. Това е система от връзки между долните и висшите дялове на мозъка – тя поддържа нивото на активност в кората и определя състоянието на будност, интегрира и обобщава информацията, която достига до нея, регулира възбудимостта и тонуса на всички отдели на нервната система. Сивото мозъчно вещество е групирано в ядра, свързани с образуването на някои черепномозъчни нерви, които участват в рефлекси като кашляне, кихане, повръщане. Там се намират важните центрове за дишане и сърдечен ритъм, а от него излиза така нареченият блуждаещ нерв, който преминава през гръдния кош и стига до коремната област, където инервира вътрешните органи.

Малкият мозък регулира дейността на опорно-двигателния апарат, като участва в равновесието координирането на движенията в пространството и запазването на мускулния тонус. В малкият мозък се натрупва „моторна програма“ за всички волеви действия като хранене, плуване, свирене на пиано, които без участието му биха се изпълнявали много трудно. Мостът е разположен между продълговатия и средния мозък. Мостът и малкият мозък някъде се срещат под обобщеното название заден мозък. Средният мозък е продължение на моста и е разположен между него и междинния мозък. В задната му част се намират 4 възвишения – всяко от тях съдържа мозъчни ядра. Двете горни са свързани със зрителната функция, а двете долни – със слуховата функция. Те регулират безусловните ориентировъчни реакции. Междинният мозък се намира в сърцевината на главния мозък, разположен е след средния мозък и е изцяло покрит от двете полукълба на крайния мозък. В него се намират центровете за регулиране на апетита, телесната температура и кръвното налягане. В някои центрове се синтезират хормони, които отиват до задния дял на хипофизата и оттам в кръвта, както и хормони, които постъпват директно в кръвообращението и регулират функции на някои жлези. Крайният мозък е доминиращата част на главния мозък. Състои се от две полукълба, свързани с бяло мозъчно вещество, наречено мазолесто тяло. През него минават аксони, които свързват симетрични части от двете полукълба.

Мозъчната кора съставлява около 40% от главния мозък. Разположена е по периферията на крайния мозък и е изградена от сиво мозъчно вещество, с дебелина от 2 до 5 мм и нееднородна структура. Тя е най-висшият дял на главния мозък. Свързана е с другите дялове на главния и гръбначния мозък и по този начин контролира основните жизнени процеси на целия организъм. Свързана е с цялата съзнателна дейност.

         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *