Главоболие

Главоболието е симптом, а не болест, който обединява различни болезнени усещания в черепната кутия. То е едно от най-често срещаните оплаквания в лекарската практика. В течение на една календарна година около 90% от хората страдат от главоболие. То е сравнително безобидно, тъй като само при около 1% от хората, които са потърсили медицинска помощ се установява наличие на сериозно първично заболяване. Може да бъде израз на отделно заболяване или симптом на различни психични и органични заболявания. Определянето на причината за главоболие в повечето случаи е трудна задача.

Голяма част от болките в главата се дължат на напрежение и схващане в лицевите мускули и врата, както на стрес и неправилна стойка на тялото. Главоболието може да следствие от глад, отказване от кафе, шум, алергии, ниска кръвна захар, високо или ниско кръвно налягане, напрежение в очите при продължително взиране, синузит и дори прекалено дълъг сън.

Главоболието е класифицирано от Международното дружество за главоболие на следните видове
– Първично главоболие – То преставлява 90%  от оплакванията на пациентите. В тази група влизат мигрената, тензионното и клъстерното главоболие. Именно мигрената и тензионното главоболие са най-често срещани в лекарската практика. Причината за тензионното главоболие е контракцията на околочерепните мускули и влошаването на кръвоснабдяването. То се проявява като умерено, теменно или челно. Мигрената засяга около 6% от мъжете и 16% от жените, и се проявавя на пристъпи. Болката е с едностранна локализация и пулсиращ характер
– Вторично главоболие. То се класифицира въз основа на своята етиология, а не на проявени симптоми. Основните типове вторично главоболие са причинени от травма във врата или главата, и вътречерепен хематом. Вторичните главоболия са опасни, защото нерядко те са причинени от сериозни заболявания на мозъка и околните тъкани. Повечето от тях са напълно лечими, ако се направи ранна и навременна диагноза.

При главоболие не трябва да прекалявате с аналгетиците. Болкоуспокояващи не бива да се вземат повече от два пъти дневно. Лекарствата, които се продават в аптеките са ефикасни за облекчване на лека и средна болка. Ако симптоматиката на глоболие отговаря на тази на мигрена трябва да обърнете внимание, че тя може да се отключи при консумацията на някои храни и напитки, от силни миризми като цигарен дим и парфюм. Ако имате главоболие твърде често е добре да си водите дневник, в който да отбелязвате всякаква информация, кога се появява, какви храни сте консумирали, колко е продължило и къде е локализирана болката. Направете консултация с лекар, който да уточни произхода на главоболието, за да получите адекватна терапия. Ако се започне лечение навреме се намалява значително рискът от възникване на усложнения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *