Годжи бери, чудото на Хималаите

Препоръчваме ви:

Годжи бери, Lycium Chinense, е плод на вечнозелен храст, който расте в субтропичните райони на Китай, Монголия и Хималаите в Тибет. Произлиза от семейството на сенколюбивите – Солонацеа. Наричат червените плодове хималайска боровинка, вероятно заради дребните плодчета, а и заради хранителните качества на билката. Други наименования са лиций. мерджан и гоуци.

Плодовете на годжи бери могат да бъдат намерени изсушени – те наподобяват малко стафиди, пресни или като екстракт. Те съдържат повече витамин С от портокалите, повече бета-каротин от морковите и повече желязо от порция месо. В състава си те имат витамини B, аминокиселини, полизахариди, лутеин и калий. Съдържа още ненаситени мастни киселини – линоненола и алфа-линоленова киселина, бета-ситостерол и други фитостероли. Чрез тези вещества годжи се грижи за кожата, за имунитета и за сърдечно-съдовата система. Освен това то е добър адаптоген, укрепва организма и го подсилва по време на физически натоварвания. Редовна консумация на лиций спомага работата на черния дроб като го предпазва от затлъстяване и способства неговото по-добро функциониране. Действа добре на стомашно-чревния тракт. Бори се срещу диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата.

Годжи бери е използвано преди повече от 6 000 години в Китай, Тибет и Индия за лечение на черния дроб и очите, за подобряване на половите функции и плодовитостта, за издръжливост, за подобряване на имунитета и кръвната циркулация. Билката съдържа много антиоксиданти, особено на бета-каротин и зеаксантин. Счита се, че тя има подмладяващ ефект, най-вече заради антиоксидантите. Тези вещества редуцират нивата на кръвната захар и на холестерола. В китайската медицина особено ценен е сокът от годжи, който има сладък и леко кисел вкус, особено консумиран пресен. Билката се счита за такава с неутрален характер и засилва ин енергията. Можете да хапвате до 25-28 грама дневно гоуджи бери с кисело мляко, с прясно мляко, с освесени ядки, в кексове и десерти, с мюсли, с гореща вода на чай или сушени като стафиди.

Плодът на тази билка е много крехък, а брането е трудоемка задача, тъй като целта е да се запази цялостта на малките плодчета. Когато не са предназначени за директна консумация, плодовете се оставят да съхнат. За съжаление годжи бери почти никога не може да бъде намерено в свежа форма извън регионите на производство, но сухата форма в голяма степен запазва свойствата на свежата билка. Избягвайте да консумирате билката, ако сте чувствителни по отношение на растения от семейство Картофови, Solanaceae, включващо картофи, домати и чушки. Избягвайте ги също, ако имате диария, газове и подуване на корема. Ако минавате химиотерапия можете да използвате гоуджи, за да се защитите от спадане на нивото на белите кръвни телца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *