Грижа за чувствителната бебешка кожа

Препоръчваме Ви:

Новородените бебенца имат много чувствителна кожа, като тя не е напълно развита като функция и защитни механизми. Бебешката кожа е силно уязвима и се раздразва твърде лесно, изсушава се и се покрива с екземи. За да е кожата на малкото здрава и пълноценна, вие трябва да се погрижите за нея чрез ежедневното почистване и защита от атмосферни условия навън.


 
Кожата на малките деца е по-тънка от тази на възрастните и губи влажност много по-лесно. Въпреки че времето за къпане за много семейства е част от ежедневната рутина преди сън, трябва да спазвате някои основни правила по време на почистването на чувствителната бебешка кожа.

Време за приятна вана

Не къпете детето с твърде топла вода, с оправданието, че не искате да настине. Освен това банята не трябва да продължава твърде дълго, тъй като това може да изсуши чувствителната бебешка кожа. Ако детето не се замърсява излишно, не е необходимо да го къпете във вана всеки ден – можете да почиствате кожата с бебешки кърпи или с мека, влажна гъбка. Ако е възможно ограничете къпането до три-четири пъти в седмицата, като банята е с продължителност пет-шест минутки. Използвайте вода с температура, приятна на допир – не много топла, не много студена. Измивайте основно онези части, които се замърсяват най-бързо, зад ушите, в сгъвките и между пръстите. Това може да не е много лесна задача, тъй като малчуганчетата обикновено свиват ръцете си на юмруче. Подсушавайте тялото много добре и не изчаквайте водата да се изпари на въздух, тъй като с изпарението тя извлича влагата от кожата. След баня можете да използвате лосион за тяло, но той не трябва да съдържа аромати.

Неприятни кожни обриви

Зоната под памперсите и пелените обикновено се раздразва най-лесно и това може да причини сериозни кожни проблеми. Екземите и обривите обикновено се дължат на твърде стегнатите пелени или ако зацапаният или влажен памперс не се смени навреме и стои върху кожата твърде дълго. Наблюдавайте малкото, за да хванете навреме изхожданията или изпишкването, за да можете да сменяте памперсите с нови възможно най-скоро. Бебешкото дупе не е единственият сектор, който може да се обрине. Лицето на малкото обикновено получава обриви заради влагата от слюнката, която то отделя, от млякото и храната, която изплюва и от мръсотията, която разнася с ръце. Ако те не се почистват навреме или ако кожата стои влажна твърде дълго, могат да се появят обриви.


Увреждане от времето навън

Кожата на бебетата е много чувствителна по отношение на външните условия, както у дома, така и навън. Обличайте малкото с дрешки на пластове, за да можете да премахвате пластовете, ако ви се стори, че е твърде топло. Бебетата не разполагат с напълно развита система за терморегулация, затова не трябва да го обличате твърде много или да го държите твърде леко облечено. Ако извеждате бебето на разходка в слънчево време, задължително поставяйте слънцезащитна козирка на бебешката количка, за да пазите от прегряване и от ветровете.


Етикетите на фокус

Преди да използвате какъвто и да е козметичен продукт върху кожата, прочетете етикетите, за да знаете какво е тяхното съдържание. Избирайте натурални и органични съставки, а избягвайте синтетичните химически компоненти. Парабените например са вредни за всяка кожа, но кожата на бебето не разполага с всички защити и е уязвима на токсините. За да се избегнат алергиите, които могат да останат за цял живот, употребявайте хипоалергенни съставки.

Контакт с кожата

Въпреки много разнообразие от цветни и практични бебешки дрешки, на много добри цени, трябва да избягвате да купувате дрехи за малкото така, както пазарувате за себе си. Най-важното за облеклото не е външният вид, а тъканта. Избягвайте синтетични тъкани, които запарват кожата и предизвикват изпотяване и обриви. Не използвайте и дрехи от вълна, макар тя да е натурална, тъй като тя може да раздразни нежната кожа. Когато влезате от студено на топло, махайте шапката на малкото, тъй като тя може да предизвика претопляне. Най-добре е да обличате детето в памучни дрехи, на няколко по-тънки пласта, вместо на два-три по-плътни. И тук е добре да четете етикетите, за да знаете от какво е тъканта. Когато почиствате детската кожа, нанасяте лосион за тяло или масажирате с олио, винаги прилагайте много лек натиск и не дърпайте кожата. Важно е да изпълнявате двете основни стъпки, почистване и защита, изключително внимателно и нежно.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *