Грижа за косата от кухненския шкаф

 

 

Препоръчваме ви:

 

 

За да имате здрава и лъскава коса, не е нужно да харчите ежемесечно десетки левове и да използвате цял куп скъпи продукти. Можете да се погрижите за косата си поне няколко пъти седмично с евтини средства от природата, които вероятно можете да намерите в кухненския шкаф.

Сода за печене
Ако сте използвали стилизанти за коса, може би наслояването им е обезформило прическата, а кичурите ви са увиснали. За да отмиете остатъците от стилизанти от космите, измийте косата си с шампоан с добавена една супена лъжичка сода. С малко сода можете да почистите мръсотията върху гребените и четките за коса. Добавете я в съд с топла вода и накиснете аксесоарите. Изплакнете ги добре.

Бира

Бирата освежава косата, прави я блестяща и гъвкава, подхранва корените и прави оформянето на прическите по-ефикасно. Смесете три супени лъжици от напитката с половин чашка топла вода. След като измиете косата си я изплакнете с течността и я разнесете с масаж. Оставете я да действа няколко минутки и я изплакнете. Косата ви ще изглежда много по-жизнена и лъскава с тази бирена маска.

Масло
Ако косата ви е суха и чуплива опитайте да я подхраните за повече блясък. Масажирайте с малко парче краве масло сухата косата, покрийте я с найлонова шапка за тридесетина минути, след това изплакнете обилно с вода и шампоан.

Рициново масло
За здрава и блестяща коса смесете две чаени лъжички рициново масло, една чаена лъжичка глицерин и един белтък. Втрийте сместа в мократа си косата и изчакайте няколко минути. След това измийте косата с шампоан и изплакнете обилно. Можете да използвате цяло яйце или жълтък.

Майонеза
Можете да масажирате с майонеза косата и скалпа, тъй като майонезата е страхотен балсам за коса. Покрийте главата си с найлонова шапка и изчакайте няколко минути, след това измийте косата с шампоан. Майонезата ще хидратира косите и ще им придаде натурален блясък.

Зехтин
Ако косата ви е суха и чуплива, можете да я хидратирате със зехтин. Нагрейте половин чаена чашка зехтин, втрийте го обилно в косата и поставете найлонова шапка върху нея. За по-силен ефект можете да увиете отгоре затоплена кърпа, която да активизира подхранващите агенти. Останете така 45 минути, след това измийте косите с шампоан и изплакнете обилно с вода. Със зехтина лесно можете да премахнете и неприятния оттенък от последното боядисване на косата, тъй като горещите масла отмиват цветовете. Навлажнете памуче с малко зехтин и леко втривайте в косата си. Той е ефективен и за отстраняване на бои, ако част от тях са попаднали върху косата и кожата ви по време на реновацията.

Чай
За да се получи естествен блясък на сухата коса, използвайте един литър топъл, неподсладен чай, прясно сварен. Използвайте топлата течност за изплакване след измиване на главата с шампоан.

Оцет

Можете да си направите страхотен балсам за косата като смесите една чаена лъжичка ябълков оцет с две супени лъжици зехтин и два-три белтъка или жълтъка. Втрийте сместа в косата и я покрийте с найлонова шапка за тридесетина минути. Когато времето изтече, измийте косите си с шампоан както обикновено.

Алуминиево фолио
Ако ви се налага да използвате очила, докато чакате да изтече времето за боядисване, може да увиете рамките на очилата с фолио, за да не се изцапат.

Аспирин
Къпането в басейн със силно хлорирана вода може да окаже неприятен ефект върху цвета на русата коса. Желаният от вас цвят на косата може да се възвърне като разтворите шест до осем аспирина в чаша с топла вода. Втрийте получената смес в косата си и изчакайте да подейства за 10-15 минути. Аспиринът въздейства добре и срещу пърхот и себорея, тъй като излющва мъртвите клетки от скалпа.

Газирана вода и кетчуп

Ако русата ви коса придобива зеленикав тон, когато се къпете в басейн, не се паникьосвайте. Изплакнете косата си с газирана вода и цветът й ще се възвърне в първоначалния си вид. Същото действие има и доматеният кетчуп – масажирайте косата за няколко минутки, оставете да действа върху главата и изплакнете с мек шампоан и много вода.

Лимони
За руси акценти, достойни за най-добрите салони за красота, добавете една четвърт чаша лимонов сок в три четвърти чаша вода и изплакнете косата си със сместа. След това седнете на слънце, докато косата изсъхва. Лимоновият сок е естествен изсветлител за косата. Не забравяйте да си поставите слънцезащитен крем, преди да седнете на слънце. За да се постигне максимален ефект, повтаряйте разкрасителната процедура веднъж дневно в продължение на една седмица.

Билки
С подправките от кухнята можете да изготвите домашен тоник за коса, който ще подобри естествения й цвят и ще й придаде блясък. За тъмна коса използвайте една супена лъжица градински чай или един стрък нарязан пресен розмарин, или смес от една чаена лъжица бахар, една чаена лъжица канела, комбинирани с половин чаена лъжица смлян карамфил. За руса коса използвайте една супена лъжица лайка. Залейте с чаша вряща вода сместа от подправки, оставете да се накисват в продължение на половин – един час, а след това прецедете през филтър и оставете да изстине. Изплакнете косата с получената смес, след като сте я измили с шампоан. Не изплаквайте билките с вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *