Грижи за бебето в жегите

Препоръчваме ви:

Независимо дали сте вкъщи или на открито, горещините са опасни за здравето, особено на малките деца и бебетата. Трябва да сте добре информирани как да поддържате комфорта и безопасността на бебето. Прекомерно обличане на малкото с дрехи може да доведе до обрив на кожата от топлината и топлинен удар. Прегряването е свързано с повишен риск на синдрома на внезапната детска смърт, тъй като бебетата спят по-дълбоко на високи температури.

Изберете подходящи дрехи
Ако сте на закрито облечете бебето в свободни дрехи, за предпочитане които са изработени от естествени влакна, като памук, който абсорбира потта по-добре от синтетичните тъкани. Ако излезете навън сложете му дълги панталонки със светъл цвят и ризка с дълъг ръкав. На главичката на бебето поставете широка шапка, която да пази лицето от слънчевите лъчи. Дори времето да е облачно не пропускайте да облечете бебето, тъй като вредните лъчи могат да проникнат през облаците.

Осигурете добра вентилация и проветрение
Бебето не може да се поти ефективно, за да регулира телесната си температура, затова може да прегрее много по-бързо от възрастните. Ето защо никога не трябва да оставяте бебето в топла стая или в паркирана кола. Само за няколко минути температурата му може да се повиши много бързо и да застраши живота му.

Използвайте подходяща за горещините количка
Комбинацията от тясно пространство в количката и топлината могат да доведат до повишаване на температурата на тялото. Когато купувате количка за горещите месеци, изберете я според качествата за горещините – да е направена от материи със светъл оттенък, за да отразява слънчевите лъчи, да е съобразена с размера на бебето, за да му е удобно, както и не забравяйте да осигурите някакво покривало или чадърче, които да покриват по-голяма част от количката. Ако видите лицето на бебето да се зачервява, извадете го веднага от количката.

Пазете бебето от дехидратация
Въпреки че можете да не виждате капчици по кожата на бебето от пот, това не значи, че то не губи течности в горещото време. Признаците за обезводняване са зачервяване на кожата на лицето, която е топла на допир, учестено дишане и безпокойство. Тъй като бебетата не трябва да пият вода през първите шест месеца, то трябва да получи повече течности от кърма или формула, за да компенсира загубите.

Регулирайте периодите на престой навън
Най-лошото време за излизане в горещините е между 10 и 14 часа, защото тогава слънчевите лъчи са най-вредни за кожата. Планирайте разходка извън този часови диапазон, рано сутрин или в късния следобед, независимо дали излизате на разходка из града или на морския бряг.

Стойте на сянка
Когато излизате с бебето навън е хубаво да търсите защитени места от жаркото слънце. Уверете се, че прекарвате повечето време на места с добра вентилация и защита от ярката светлина, която може да повреди очите на бебето.

Бъдете предпазливи със слънцезащитни продукти
Бебетата под шест месеца имат тънка кожа и затова трябва да я предпазвате от слънцето. Специалистите съветват в тази възраст да се прилагат минимални количества слънцезащитни продукти. За бебетата над 6 месеца използвайте продуктите по-често и в по-голям размер. Използвайте водоустойчиви продукти с фактор най-малко 20.

Способи за успокояване на кожата
Ако бебето се изпотява обилно в горещините или влажното време, то може да получи обриви. За да облекчите неприятните обриви, обличайте го със свободни дрехи от памук или лен. Можете да нанесете царевично нишесте на прах или детска пудра върху засегнатите зони. Слънчевото изгаряне се характеризира с подута и зачервена кожа, която е болезнена на допир. Консултирайте се незабавно с лекар, ако детето получи слънчево изгаряне, колкото и безвредно да ви се струва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *