Хемороиди

Разширенията на вените в долната част на дебелото черво и ануса се наричат хемороиди. В тях тече артериална кръв. Според статистическите данни около десет процента от населението има хемороиди. Заболяването засяга основно жените. То се среща предимно в индустриално развитите страни, където хората работят седнали, движат се малко и се хранят с полуготови храни, в които няма достатъчно влакнини.

В зависимост от разположението, хемороидите се разделят на вътрешни и външни. Вътрешните са в областта на долната част на ректума и горната част на аналния канал, а външните са разположени около аналния отвор. Те могат да бъдат болезнени в някои от случаите или само да се подуят и да дразнят, затова често срещан симптом е сърбеж поради дразнене на кожата. В повечето случаи вътрешните хемороиди са безболезнени и човек може да не разбере, че ги има. Ако те не бъдат излекувани, може да се стигне да пролапс и прищипване.

Причините за появата на болестта са много различни. Тя може да дължи на напъване при дефекация, запек, хронична диария, консумация на храна, която е бедна на баластни вещества, стискане на позивите за дефекация и дори генетична предразположеност. Застоялият начин на живот и нередовни тренировки също може да доведат до хемороиди.

Различават се четири етапа на заболяването. През първия хемороидите кървят периодично, но не пролабират. При втория етап по време на дефекация хемороидалните възли пролабират, но се репонират спонтанно. В третия етап се получава същото, само че репонирането става с ръка. В последния етап хемороидите са постоянно пролабирали навън през ануса.

Диагнозата на заболяването включва оглед около ануса и ендоскопско изследване. Лечението на заболяването се определя индивидуално. Много от хората, които имат развитие на заболяването се стараят да получат временно облекчение. Понякога се използват природни методи. Те включват усвояване на клекналата стойка за изхождане, с цел намаляване на напрежението около ануса. При тази стойка се разтваря максимално аналният преход и се използва пълноценно силата на коремните мускули. Могат да се използват билки, които да заздравят стените на кръвоносните съдове. Хората с хемороиди задължително трябва да променят диетата си. Трябва да се увеличи консумацията на храни, които са богати на баластни вещества. Медицинските лекарства за лечение на хемороиди са под формата на кремове, мехлеми, гелове. Обикновено се нанасят около или в ануса. Профилактиката на заболяването включва движение, пиенето на повече течности и намаляване на времето, което прекарвате в тоалетната в седнала позиция.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *