Херпес

Препоръчваме ви:

Херпесът представлява инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус Herpes simplex. Характеризира се с появата на специфичен обрив във формата на мехурчета. Някои организми, които са се сблъсквали с вируса на херпес изграждат имунитет срещу него, а други не успяват, тъй като не са способни да изградят антитела срещу вируса. У такива хора обикновено херпесът се активизира периодично с неприятни ранички, които предизвикват дискомфорт в период на спад на защитните сили на тялото. Основен източник на вируса е човекът, независимо дали е болен или здрав заразоносител. Вирусът може да бъде открит в слюнката, очните секрети, секрета на кожно-лигавичните язвички, в половите секрети.

Причини за заболяването
Херпесът може да бъде резултат от вирусна или бактериална инфекция, отслабнала имунна система след прекарано заболяване, физическо или психическо пренатоварване, стрес или хормонални промени. Съществуват два типа херпес, herpes simplex тип I или тип II, лабиален и генитален. В зависимост от това дали уврежданията са по горната или долната половина на тялото може да се разбере кой от двата типа е причинител. И за двата типа е характерно това, че стоят в организма в латентно състояние. Лабиален херпес се изявява с мехурчета по устните, брадичката и бузите, от него се заразяват най-често деца до 4-годишна възраст, защото проводникът на инфекцията в повечето случаи е слюнката. Гениталният херпес засяга най-често лигавицата на половите органи. Вирусът не се предава генетично, но се предава невъзможността да се борите с него, което причинява рецидиви. Заразяването обикновено е най-често в детска възраст, чрез целувка от възрастни, които вече са заразени с вируса, използване на общи тоалетни кърпи и принадлежности, заразяване от болна майка от плацентата. Когато вирусът проникне в организма преминава през лигавицата или през микроскопични рани по кожата, а по кръвта и лимфната течност достига до всички тъкани и органи.

Симптоми
Заболяването се характеризира с болезнени малки рани, които са покрити с коричка. Те се разпространяват по лигавицата на устните, в областта на носа и очите. Обикновено се нарушава общият баланс на организма, появява се висока температура. Друга част от симптоматиката са подуване на лимфните възли и кървене на венците, но е важно е да се отбележи, че наличието на един тип на херпесния вирус в организма не изключва възможността от заразяване с друг тип.

 

Инкубационният период на обикновения херпес е от два до седем дни. Болният е заразен, докато има кожни язви, което може да продължи от две до шест седмици. Въпреки че съвременната медицина и фармация са достигнали високо ниво на развитие, все още няма ясно обособено лекарство за лечение на болестта. Употребяват се противовирусни средства и хомеопатични съставки, които могат да редуцират по сила и времетраене на симптоматиката, а да разредят повторните прояви. Освен това правят организма по-устойчив спрямо инфекции. За облекчаване на паренето по кожата се употребяват мазила, които съдържат антивирусни и противовъзпалителни съставки. Можете да употребявате пчелен прополис, който има антивирусна активност и редуцира намалява активността на вируса на херпеса. Можете да мажете язвите по кожата с пчелно млечице

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *