Хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина е линеен неразтворим полимер, който изгражда междуклетъчното вещество при бозайниците и може да се срещне в редица човешки органи и тъкани – кожа, сърдечни клапи, ставен хрущял, стъкловидното тяло на окото. Открита е през 1934 г. от Карл Майер, но набира популярност по-късно.

Човешкото тяло съдържа около 15 грама хиалуронова киселина, която има множество функции, като подобряване на хидратацията на кожата, стимулира производството на колаген, действа като антиоксидант, поддържа еластичността на кожата, ставите, има антибактериално и противовъзпалително действие.

С нарастване на възрастта, производството на хиалуронова киселина намалява, което води до редица здравословни проблеми. Научно доказано е, че при хора, достигнали средата на 40-те години, синтеза на хиалуронова киселина намалява наполовина.

Ползи от хиалуроновата киселина:

  1. За кожата – почти половината от хиалуроновата киселина в тялото се намира в колагена на кожата. Киселината действа като естествен овлажнител, като повишава гладкостта на кожата, прави я по-мека и намалява бръчките. Освен това антиоксидантните свойства на хиалурона помагат за пречистване на клетките.
  2. За ставите – повечето от нас са чували за добавките с глюкозамин, използвани за лечение на артритни заболявания. Хиалуроновата киселина е част от съединения, наречени гликозаминогликани, които помагат на организма да изгради здрави, силни и гъвкави стави. Киселината работи подобно на смазочна течност в ставните тъкани, както и като антиоксидант, пречейки на свободните радикали да разрушават ставите.
  3. За очите – хиалуронова киселина се съдържа в стъкловидната течност в окото, като му придава форма и характеристики. Научно изследване при хора с операция и глаукома сочи, че употребата на хиалуронова киселина спомага за по-бързото възстановяване.
  4. Пародонтоза – пародонтозата е сериозен проблем, особено при хора над 35 години. Хиалуроновата киселина е важен компонент на съединителната тъкан на венците, тъй като способства за регенерацията й, намалява възпалението на венците, а от там намалява и кървенето.

Други здравословни ползи, които носи хиалуроновата киселина са, че способства за по-бързото заздравяване на рани, повишава енергията, не позволява кожата да изсъхва, подобрява мускулната сила, стимулира умствената дейност. 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *