Хипофиза

Хипофизната жлеза е основен ендокринен орган, част от ендокринната система. Тя ръководи дейността на всички останали жлези в тялото, като оказва контрол върху тях. Хипофизата се разполага в черепната кухина и се свързва с подхълмието, хипоталамус, чрез малък фуниевиден израстък, а ямката в черепната основа, в която се намира жлезата, се нарича ‘турско седло’. Тя е съставена от две части – аденохипофиза и неврохипофиза. Не е много голяма и има овална форма. Регулацията на секрецията на аденохипофизата и неврохипофизата се осъществява от подхълмието. Неврохипофизата е своеобразно депо, в което се складират хормоните, които са секретирани в хипоталамуса — окситоцин и вазопресин.

Хипофизната жлеза е изолирана от костната стена на черепа с плътен слой от съединителна тъкан. По време на бременност хипофизата се увеличава и след раждането не се връща в първоначалното си състояние – затова у жени с повече раждания тя може да тежи повече от 1 г. Хипофизната жлеза включва също части на хипоталамуса. Аденохипофизата е предната част на органа, а неврохипофизата е задната част. Двата дяла имат различен клетъчен строеж и произвеждат различни хормони.

Аденохипофизата произвежда хормон на растежа, пролактин, фоликостимулиращ хормон, лунеинизиращ хормон, тиреотропен хормон и адренокортикотропен хормон. Пролактинът регулира развитието на млечната жлеза и образуването на кърма, фоликулостимулиращият хормон повлиява растежа на яйчниковите фоликули при жената и сперматогенезата при мъжа, лутеинизиращият хормон предизвиква овулацията и образуването на жълтото тяло при жената, а отделянето на тестостерон при мъжа. Тиреотропният хормон стимулира функцията на щитовидната жлеза, а адренокортикотропният хормон стимулира производството на хормони в надбъбречната жлеза.

Неврохипофизата произвежда два хормона – вазопресин и окситоцин. Вазопресинът е антидиуретичен хормон, стимулира резорбцията на вода в бъбрека, в резултат на което първичната урина се сгъстява. Освен това той свива кръвоносните съдове, в резултат на което кръвното налягане се повишава. Окситоцинът въздейства върху гладката мускулатура на матката, като стимулира нейното съкращение.

В аденохипофизата паренхимът е изграден от три типа клетки – ацидофилни, базофилни и хромофобни. Между клетките се разполагат фенестрирани капиляри и хлабава съединителна тъкан. Неврохипофизата съдържа клетки – питуицити, които не изработват хормони – неврохипофизни хормони се произвеждат от невросекреторните клетки в две от ядрата на хипоталамуса. Аденохипофизата се кръвоснабдява от горната хипофизна артерия, а неврохипофизата – от долната хипофизна артерия. Кръвта от хипофизата се оттича от хипофизните вени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *