Хитозанът – природен лечител

Препоръчваме ви:

Хитозанът е захар, която се получава от твърдия външен скелет на черупкови организми, включително раци, омари и скариди. Подобно на други форми на фибри, хитозанът е неразградим и се движи през хранителната ни система, без да се абсорбира.

Използва се за лечение на затлъстяване, висок холестерол, болест на Крон, както и при пациенти с бъбречна недостатъчност на диализа. Помощник е и при проблеми със съня, загуба на сила и апетит, анемия. Някои изследвания сочат, че прилагането на N-карбоксибутил хитозан директно върху засегнатата част може да помогне за заздравяването на рани и да се намали образуването на белези след пластични операции.

Проучване сочи, че пациенти, които приемат от 3 до 6 грама Хитозан ежедневно в продължение на поне две седмици, понижават нивата на лошия холестерол с около 6%, а нивата на добрия холестерол могат да се повишат с до 10%. Освен това, според друго изследване, приемът на Хитозан повлиява добре липидния метаболизъм.

Хитозанът може да се използва и в борбата с наднорменото тегло. Счита се, че хитозанът, като положително зареден полизахарид, се свързва с голяма част от мазнините, които приемаме с храната си, попречва на усвояването им и ускорява процеса на отделянето им от организма. От друга страна, съдържанието на фибри помага на тялото ни да се чувства заситено за по-дълъг период от време.

Хитозанът намира приложение и в стоматологията. Смята се, че е добър помощник в борбата с пародонтозата. Освен това употребата на дъвка или вода за уста с хитозан, може да намали броя на бактериите, които причиняват рани в устната кухина. Наблюдения сочат, че ако изплаквате устата си с разтвор с хитозан в продължение на две седмици, може да намалите образуването на плака. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *