Хламидия

Препоръчваме ви:

Хламидиозата е инфекция, която се причинява от паразита Chlamydia trachomatis, който се предава по полов път и засяга и двата пола. Това е едно от най-разпространените заболявания, които се предават по време на секс. Човек може да се зарази само по полов път, включително при анален или орален контакт, но не може да се зарази при ползване на общо бельо или хавлии, или с къпане в басейн.

Инфекцията се нарича тихата епидемия, тъй като липсват каквито и да е оплаквания, като това не означава, че заболяването може да се излекува лесно и няма да има усложнения. Инкубационният период на хламидиозата е от 6 до 14 дни. При мъжете възпалението засяга основно уретрата. Те могат да забележат изтичане на белезникав секрет от пениса, предимно сутрин. При жените се различават два вида хламидиоза, горна и долна. При горната са засегнати маточните тръби и тялото на матката, като инфекцията протича тихо. При долната хламидиоза възпалителният процес засяга маточната шийка и уретрата. Симптомите могат да са оскъден секрет, като в повечето случаи може да не се наблюдава определена симптоматика. Инфекцията може да се разпространи бързо из тялото и да засегне различни органи, ако не се започне лечение веднага. Ако бактериите достигнат до фалопиевите тръби, може да се развие заболяването тазова възпалителна болест.

При съмнения за заболяването е необходимо да се посети личния лекар. Той ще ви разпита за оплакванията и сиптомите, които имате, за да разбере дали има опасност да сте заразени с болестта. Хламидиозата в много случаи може да се обърка с гонорея, защото симптомите на двете заболявания са сходни. Предвид специфичното място, което заема хламидия трахоматис между вирусите и бактериите е необходимо да се вземе секрет за микробиологично изследване. Взема се кръв и се провежда изследване, което се нарича имунофлуоресцентно. Резултатите от него обикновено са готови до 24 часа.

Лечението на заболяването е продължително и трудно, като естествено трябва да се лекуват и двамата сексуални партньори. Използват се антибиотици, които са подходящи за вас и към които е чувствителен причинителят на заболяването. Половото поведение на човек определя риска от инфектиране с хламидии. Ограничаването на партньорите и използването на презервативи е ключов момент в процеса на предпазване от болести, които се предават по полов път. Препоръчва се към мерките веднъж годишно, при хора в активна възраст, да се правят профилактични изследвания за наличието на хламидия трахоматис.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *