Храната е едно от най-силните средства за защита от грип

Защо често боледуваме и трудно оздравяваме?

Грипните вируси са въздушно-капкова инфекция. Във всеки момент може да те налетят. Има сезони, които са по-благоприятни за един или друг вид вируси, има сезони, в които организмът е по-податлив на инфекцията.

Но има и хора, които много рядко се разболяват, леко боледуват и бързо оздравяват.

Всеки може да бъде такъв! Стига да положи усилия за здравословен начин на живот!

Много важен детайл от начина на хранене е приемането на незаменими, екологично чисти и полезни храни. Храната може да е нашето лекарство! Такава храна са плодовете на Аронията, от която се приготвя и прекрасен студено пресован сок със запазване на всичките полезни вещества. Разбира се, трябва внимателно да се четат етикетите и да се търсят производители с дългоодишно доказано качество само от пресни плодове.

Специалното слънцегреене в нашите географски ширини позволява да се отглеждат храсти с плодове, които имат най-високо съдържание на полезни вещества, в сравнение с другите европейски страни.

Полифенолните съединения – флавоноли, антоцианини и катехини нямат изкуствен заместител. Ежедневено трябва да приемаме известно количество, за поддържане на добро здраве. Те са необходими за работата на всяка една клетка! В човешкият организъм антоцианините имат силен антиоксидантен ефект, който е по-мощен от класическите антиоксиданти – витамин C, витамин E, бета-каротен. Действието на антоцианините на клетъчно ниво е изучено детайлно и се знаят точните биохимични реакции, за които са необходими. Организма ни е подложен на много вредни влияния (неправилно хранене, липса на движение, излагане на вредни фактори – тютюнопушене, алкохол, замърсен въздух, замърсена с хлор вода, радиационни облъчвания от антени, уреди и телефони), емоционален стрес и други., които, поддържани в течение на години, водят до, натрупването на специални молекули (цитокини), които активират и задържат оксидативните процеси в клетките (оскидативен стрес на клетката).Променя се изцяло обмяната на въглехидратите и липидите. Така се увреждат постепенно много тъкани и органи – стените на кръвоносните съдове , което е причина за високо кръвно налягане, послезващи инсулт на мозъка или инфаркт на сърцето. Много често се уврежда химическата лаборатория на човека – черния дроб (развива се стеатозна болест и цироза). Такъв организъм е податлив на вирусните инфекции. Всичко това може да предотвратим като намалим хранителния прием като цяло (да намалим теглото си здравословно) и добавяме необходимите биологично активните вещества, съдържащи се в аронията. Аронията действа благоприятно върху обмяната на човешкия организъм, но тя е пагубна за обмяната на вирусите и бактериите, които навлизат в него „неканени“. Специален клас от Биофлавоноидите поддържат „бойната готовност“ на имунните клетки – неутрофили и макрофаги, които бързо се справят „на място“ с навлязлата инфекция. Друг клас от биофлавоноидите поддържа имунните клетки лимфоцити и те синтезират и дават на организма антитела, за да се справи и по друг начин с инфекцията. Тези процеси за неутрализация на бактериалните и вирусни агенти се развиват за минути, рядко за часове и затова ние трябва да имаме в наличност необходимите вещества за работата на нашите клетки.

От друга страна чрез плодовете (сока) на аронията ние доставяме на организма си витамини и олигоелементи, без които не е ефективна работата на естествените клетъчни антиоксидантни системи (ензимите супероксиддисмутаза, каталаза, глутатион пероксидаза и глутатион редуктаза); Високото съдържание на витамин С, витамин Е каротеноиди и биофлавоноидите, са важни като екзогенни антиоксиданти. Те реагират директно, без посредничество на ензими със свободните радикали. Ето защо, пак подчертавам, ежедневния прием на 50 мл сок от арония е задължителен за правилно хранене и профилактика на болестите!

Химичния състав на плодовете от арония е отлично проучен със съвременни аналитични технологии. Установено е съдържание на витамините В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К и Р (особено в българските реколти). Достатъчни количества от микроелементите калий, калций фосфор, магнезий и желязо и рекордни количества на манган и молибден. Високото съдържание на йод в плодовете (особено в обвивката) е важно за йод дефицитни състояния и за подрастващите организми. От захарите съдържа малко фруктоза и повече сорбитол, който има естествен лаксативен и диуретичен ефект. Това прави сока, произведен чрез студено пресоване, изключително подходящ за хора, болни от диабет и метаболитен синдром.

В медицинската научна литература съществуват над 250 научни проучвания за аронията, касаещи няколко направления:

– разделяне и определяне на всички биологично активни молекули в сока от арония;
– проследяването на ефекта от приема на сок от арония върху експериментални модели на различни заболявания у опитни животни, най-често опитни мишки.
– проучване въздействието на сока върху клетъчни култури от различни видове злокачествени заболявания;
-проучване на ефектите на сока върху клетъчния метаболизъм и генома при опитни клетъчни гултури;
-ограничен брой проучвания върху хора, с различни заболявания.
 

Изследванията са извършени от учени в Полша, Франция, САЩ, Румъния, България, Япония и др. Така са доказани, известните още от древността протектиращи здравето ефекти от приема на сок от арония. Днес ние ги обощаваме като: антимутагенен (противораков), предпазващ сърцето (кардиопротективен), предпазващ черния дроб от увреда (хепатопротективен), предпазващ стомаха от язви и гастрити (гастропротективен), противовъзпалителен, доказан антимикробен ефект, протекция при радиация, подобряващ утилизацията (усвояване от тъканите и клетките) на захарта при захарен диабет – тип2.

Ето защо сока от арония се препоръчва като функционална храна със здравен знак ( а не хранителна добавка) почти при всички хронични заболявания, както и във възстановителния период след тежки травми, операции, както и по време на химиотерапия. Водещ и най-важен за всеки човек трябва да е ефекта на профилактика на заболяванията. Както с подбор на естествени, натурално приготвени храни, така и с прием на ПОЛЕЗНИ И ЗДРАВОСЛОВНИ ХРАНИ.

Очаквайте продължение..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *