Хранете се разумно за здраво сърце

Редуцирането на мазнини и сол в храната не значи, че трябва да игнорирате вкуса й. Можете да се храните здравословно, но вкусно. Някои от най-добрите готвачи в света съветват как да комбинирате двете ползи.

1. Сменете квасената сметана с кисело мляко
Ако замените квасената сметана в храната с кисело мляко, особено ако то е нискомаслено, ще редуцирате калориите и ще повишите калция. Тъй като повечето кисели млека са твърде воднисти, употребявайте ги след като сте ги отцедили през тензух или през плътна кухненска хартия, като така ще придобият гъста текстура.

2. Заменете кравето масло с рапичено олио
Олиото от рапица е много полезно за сърдечно съдовата система. То е ненаситено и може да замени кравето масло в храната. Рапиченото олио е неутрално като съставка и може да се употребява не само самостоятелно, но заедно с маслото, но в редуцирано съдържание.

3. Хапвайте само крехки меса без тлъстини
Мазнините на месата са наситени, което ги прави нездравословни за сърдечно съдовата система. Те обаче могат да се отстранят поне частично, ако премахвате кожата, не хапвате сланина и консумирате крехко месо. Добре е да похапвате повече бяло пилешко месо, риба, пуешко, а заедно с месото хапвайте повече зеленчуци, пресни и на пара.

4. Соеви храни
Макар много диетолози да спорят за ползата от соевите храни, те са много по-здравословна алтернатива от тлъстото месо. С тях можете да си осигурите протеини без наситени мазнини. Млечните храни можете да замените с тофу и соево мляко, а соевият сос е много по-малко вреден от обикновената сол.

5. Плодова фантазия в храната
Можете да се храните здравословно като комбинирате храните, които са ви вкусни, със здравословни съставки. Включете в ежедневната храна пресни плодове и зеленчуци, комбинирайте нискомаслена рикота или прясна извара с горски плодове или банан, а не много тлъстите меса хапвайте с гарнитура от зеленчуци.

6. Вкус без мазнини
Можете да редуцирате мазнината и солта в храната като включвате повече натурални съставки като цитруси, овкусен оцет, подправки. Можете да овкусявате салатата с лимонов сок, а много вкусна алтернатива на солта е не много соленото козе сирене и обезсолените маслини. Не е нужно да се ограничавате напълно от тези съставки, но е добре да редуцирате значително тяхната употреба в храната.

7. От азиатската кухня
Азиатската кухня е страхотен пример за здравословна храна с малко мазнини и много плодове и зеленчуци. Освен това тя употребява много често рибни съставки и осигурява омега-3 мастни киселини. Вместо да пържите храната, обработвайте я на пара или я печете, а ако обичате хрупкави храни, запържете много за кратко и на висока температура, за да не се унищожат полезните свойства на храната.

8. Повече ядки
Макар да са доста калорични, ядките са много здравословни, тъй като съдържат мастни киселини и протеини. Те засищат и са полезни за сърдечно съдовата система. Можете да ги комбинирате с много десерти, салати и тестени храни, но са особено здравословни сурови. Много полезни са бадемите, орехите, кашуто, като за храносмилателната система е добре да ги накисвате в малко вода преди употреба. Това отстранява част от съставките, които ги правят трудни за усвояване.

9. Малки порцийки
Не е полезно да се ограничавате напълно от любимите си храни, но ако ги консумирате, добре е да хапвате в малки порции. За да се насладите напълно на вкуса на храната, пригответе си я вкъщи, оформете я красиво, за да се насладите визуално, хапвайте бавно и не преяждайте.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *