Храни богати на калций, които не са млечни

Препоръчваме ви:

Ако имате непоносимост към млечни продукти, вегани сте или просто държите на разнообразното хранене, трябва да имате предвид кои немлечни продукти също ви дават много калций. Калцият изгражда костите и зъбите и помага на клетките, мускулите и нервите да работят правилно. Един възрастен има нужда от 1000 милиграма на ден, това е малко повече от чаша от 200 грама пълна с мляко. Ето от къде също може да си добавите калций.

1. Броколи

Те съдържат 86 милиграма калции за две чаши сурови броколи, освен това в тях има почти толкова витамин С колкото и в портокалите. Изследвания показват, че кръстоцветните зеленчуци като броколите намаляват риска от определени видове рак, като рака на дебелото черво и на пикочния мехур.

2. Къдраво зеле

То ви дава 101 милиграма за една чаша нарязано зеле, освен това е супер храна, която съдържа едва 30 калории на хранене, както и витамин С, а също така двойна доза от препоръчителната дневна доза витамин А. Заедно с това ви дава витамин К, който спомага за съсирването на кръвта. Ако не получавате този витамин, няма да спре кървенето при появила се рана.

3. Зелен фасул

На сготвена чаша се падат по 98 милиграма калций. От хиляди години се консумира на изток – в Китай и Япония, заради хранителните му качества. Освен това една от малкото безмесни храни, източник на протеини.

4. Китайско зеле

Само една чаша нарязано китайско зеле има 74 милиграма калций, а едва 9 калории. То е прекрасен източник на витамин А и С, както и на калий.

6. Смокини

Съдържат 121 милиграма на половин чаша сушени смокини. Когато ги предпочете за десерт си мислите, че това е един много сладък десерт, а всъщност доставяте на тялото си фибри и калии, освен калция. Освен това са пълни с магнезий и помагат на над 300 биохимични реакции в организма ви за правилно функциониране на мускулите, заздравява костите ви и държи нормална сърдечната дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *