Хранопровод

Хранопроводът представлява дълга тръба, около 25 – 30 сантиметра, която свързва гълтача със стомаха. Тя е част от храносмилателната система, но е тясно свързана физиологично с дихателната система. Тръбата започва от горния езофагеален сфинктер, на нивото на шести шиен прешлен и се явява продължение на гълтача. Тя навлиза в гръдната клетка, разположен зад трахеята в коремната кухина, навлиза през отвор в диафрагмата и достига до стомаха през долния езофагеален сфинктер, на нивото на единадесети гръден прешлен. Хранопроводът притежава три постоянни анатомични и две физиологични стеснения.


Хранопроводът се разполага в три области – шия, гръден кош, коремна кухина, а се обособява на три части – шийна, гръдна, коремна. Шийната част е с дължина около 5 сантиметра и се намира зад трахеята и пред гръбначния стълб. Гръдната част е с дължина 16-19 сантиметра, а коремната е с дължина от един до четири сантиметра. Тя започва от диафрагмата и завършва като се отваря в кардията на стомаха.

Стената на хранопровода е образувана от три слоя – това са лигавица, мускулатура и адвентиция. Лигавицата е изградена от многослоен плосък епител от 20-24 слоя и образува надлъжни гънки. Отдолу има повърхностни жлези на хранопровода, които са слузни. Мускулният слой е от гладкомускулни клетки и еластична съединителна тъкан.  която се появява още в началото на хранопровода и надолу задебелява. Третият слой, адвентиция, е външният съединителнотъканен слой. Това е външната обвивка на хранопровода, изградена от хлабава съединителна тъкан, в която се намират кръвоносни и лимфни съдове.

Когато човек преглъща, храната се движи от устата в посока на гълтача. Горният езофагеален сфинктер се отпуска, за да може храната да премине в хранопровода. Стените на хранопровода придвижват храната чрез ритмични мускулни съкращения – перисталтични вълни. Когато перисталтичната вълна достигне до долния езофагеален сфинктер, той се отпуска, а храната постъпва в стомаха. Твърдата храна преминава през хранопровода за 7 – 16 секунди, а течностите преминават за 0.5 – 3 секунди.

Препоръчваме ви:

         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *