Храносмилателна система (Apparatus digestorius)

 

 

Храносмилателният тракт включва органите, които служат за приемането, механичното раздробяване и транспортирането на храната до пълното осъществяване на нейното смилане и частичното й асимилиране от организма. Храносмилателната система се разделя на две части: горна и долна, а процесът на храносмилане се осъществява чрез две жлези – черен дроб и задстомашна жлеза, наречена панкреас.

Горната част на храносмилателния тракт включва устната кухина – устни, зъби и език; слюнчени жлези, фаринкс, ларинкс, хранопровод и стомах. Езикът е органът с вкусови рецептори, но той отчита вкуса, само ако храната е смесена със слюнка и с участието на обонятелния орган, носът. Долната част на системата включва тънко черво с дванадесетопръстник и дебело черво, което включва сляпо черво с апендикс, ободно и право черво, което завършва с анус с два мускула, сфинктери. Зъбите, езикът, слюнчените жлези, задстомашната жлеза, черният дроб, жлъчният мехур и апендиксът се наричат спомагателни органи.

Храносмилателната система е отговорна за процесите, при които хранителните вещества от храната преминават в организма и се асимилират от него. По своето протежение храносмилателният канал се разширява, стеснява и образува множество извивки. В устната кухина храната се раздробява, овлажнява се със слюнка и започва да се разгражда от ензимите, които се намират в нея. В областта на шията се разполага гълтачът – фаринкс, който обединява храносмилателната и дихателната системи. Хранопроводът провежда храната до стомаха, където се обработва със солна киселина и се придвижва в посока на червата. Черният дроб преработва токсините, а жлъчният мехур изсипва по време на храносмилателния процес събрания жлъчен сок в дванадесетопръстника, за да се разградят мазнините от храната в тънките черва. Веществата от храната те резорбират от стените на тънките черва, а в дебелото черво се резорбира водата, а отпадъците от храносмилателния процес се изхвърлят навън през ануса.

Органи на храносмилателния тракт:

Устна кухина

Хранопровод

Стомах

Панкреас

Черен дроб

Жлъчен мехур

Тънки черва

Дебело черво

Схема на стомашно-чревен тракт:

 

1. Слюнчени жлези: 2. Околоушна жлеза; 3. Долночелюстна жлеза; 4. Подезична жлеза; 5. Устна кухина; 6. Фаринкс; 7. Език; 8. Хранопровод; 9. Панкреас; 10. Стомах; 11. Главен канал на панкреаса; 12. Черен дроб; 13. Жлъчен мехур; 14. Дванадесетопръстник; 15. Жлъчни пътища; 16. Ободно черво; 17. Напречно ободно черво; 18. Възходящо ободно черво; 19. Низходящо ободно черво; 20. Тънко черво; 21. Сляпо черво; 22. Апендикс; 23. Право черво; 24. Анус

(Източник на схемата: Уикипедия)

Препоръчваме ви:

              

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *