Хвойна срещу рани и целулит

Хвойната, Juniperus, е иглолистно дърво или храст от семейство Кипарисови. Разпознават се около 65 вида хвойна, които са разпространени в северното полукълбо. В България се срещат пет вида, като два от тях са редки и са защитени. Обикновената хвойна, Juniperus communis, е най-разпространеното дървовидно растение в света. Хвойната съществува на планетата от около 50 милиона години. При подходящи условия може да живее от 600 до 3000 години. Според наблюдения в определени части на света има растения, които са поникнали от семена отпреди няколко хиляди години.

Хвойната съдържа етерично масло, което има сложен химичен състав, в който се включват камфен, терпинеол, борнеол, кадинен, α-пинен, α-терпинен, дипентен, хвойнова камфора, феландрен, цидрол, юнен и сабинен. Откриват се багрилни вещества, горчив гликозид юниперин, органични киселини, флавонови гликозиди, пектин и инвертна захар.

Хвойната се отнася към групата на лечебните растения, които се известни със своето полезно действие от хиляди години. Индианците са я използвали за лечението на рани и при заболявания на костите, кожата и ставите. Във фармакологичната енциклопедия на Диоскорид от първи век е описано, че шишарките от хвойна имат противозачатъчни свойства. В Древна Гърция и Рим са смятали дървото за най-добрия начин за лекуване при ухапване от змия. В Русия са изработвали съдове от хвойна. Интересен факт е, че поставеното в такъв съд мляко не може да се вкисне дори в горещ ден. Етеричното масло от хвойната се употребява в парфюмерията и медицината. То има дезинфекциращо и диуретично свойство върху пикочните пътища. Благоприятно действа при миалгии, ревматични заболявания, невралгии, теновагинит. Може да се използва за лечение на астма, туберкулоза и заболявания на кожата. Има успокояващо действие върху нервната система. Подобрява работата на сърдечно-съдовата система и нормализира кръвообращението. Премахва възпаления в белите дробове и е ефективно средство за премахване на целулит. Използва се при запек и колики, подпомага лечението на стомашни язви. Маслото от хвойна благоприятства извеждането на токсини от тъканите. Понижава температурата и стимулира имунната функция на организма. Под формата на козметичен продукт маслото от хвойна може да се използва при акне и мазна кожа. Пречиства добре кожата и повишава бариерните й функции.

Хората, които страдат от тежка хипертония, свърхчувствителност към съставките на хвойната или имат остро възпаление на бъбреците трябва да се консултират с лекар преди употреба, тъй като по принцип хвойната е противопоказна за тях. Същото се отнася и за жени, които са бременни. Хвойната е противопоказна за ползване по време на остро възпаление на бъбреците, бременност, тежка хипертония, свръхчувствителност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *