Идея за еко пране със сапунени ядки

Препоръчваме ви:

 

Ако търсите натурално средство за пране и почистване на повърхностите можете да пробвате сапунени ядки. Сапунените ядки са чист, непреработен продукт, който може да върши работата на много токсични средства за почистване на замърсени повърхности и материи. Не съдържат фосфати, ензими, изкуствени аромати, пенители и други синтетични съставки. Сапунените ядки се смятат за хипоалергенни, не предизвикват алергични реакции, не зачервяват кожата. Те са плодчетата на азиатско сапунено дърво, растящо в Индия и Непал. Сапунените плодчета се събират, ядката се отделя от обвивката и обвивиките се изсушават на слънце.

 

Във външната обвивка на сапунените ядки се съдържа сапонин, който е натурална съставка с леко пенене и миещи характеристики. Подходящи за пране на цветни и бели дрехи, ядките почистват без вредните съставки на средствата за пране. Ако се накиснат във вода те могат да се употребяват като универсално почистващо средство в домакинството. За употреба в перална машина поставете 5-6 половинки от сапунени ядки в памучна торбичка, завържете я и прибавете върху прането. Ако перете на температура до 60 градуса по Целзий черупките могат да се използват и втори път. Сварете част от ядките, цели или на половинки, във вода. Според рецептата се употребяват 11- 13 цели ядки, 25- 26 парчета, които се варят в шест чашки вода за половин час. Ако употребите по-малко течност, то гъстотата и концентрацията са по-големи. С нея можете да почиствате повърхности и да миете ръцете си.

Сапунените ядки могат да се употребяват не само за повърхности и тъкани, но като шампоан за коса, сапун за ръце и тяло, почистващо кожата средство. Сапунена течност от сварени сапунени ядки може да се употребява не само за хигиена на кожа и коса, но също за дезинфекция на плодове, прибори, зеленчуци. Можете да миете с нея стъкла, кухненски повърхности, аксесоари от метал, въобще всякакви части на дома, които искате да са чисти, а се притеснявате от отрови. Течността е безвредно средство срещу комари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *