Имунна система (Systema immunis)

Имунната система е съвкупност от органи и тъкани, които изграждат динамична физиологична система. Имунната система осъществява имунния отговор на тялото спрямо външни вмешателства. Основната функция на системата е да разпознава и да неутрализира проникналите от външната среда чужди за организма тела и представляващи заплаха за неговото здраве вещества, наречени антигени. Тя реагира и на неопластични промени на организма, каквито са туморите. Имунната система осъществява динамично равновесие вътре в себе си, като потиска и регулира имунния отговор до най-доброто за организма ниво. Способността на тялото да се справя с инфекции и вируси наричаме имунитет.

Основните групи клетки, които изграждат имунната система, са макрофагите, B- и T-лимфоцитите, NK-клетките, фоликулно-дендритните клетки и други. Главните групи белтъци са имуноглобулините, системата на комплемента, цитокини, лимфокини и други. В повечето случаи имунната система успява да запази здравето на хората от инфекции, но в определени случаи проблеми с имунната система или силната концентрация на вируси могат да доведат до различни заболявания или инфекции на тялото. Има и заболявания, наречени автоимунни, които се характеризират с това, че тялото възприема собствените си тъкани и клетки като чужди и се бори срещу тях.

Имунният отговор се състои от серия от последователни действия – имунната система атакува микроорганизмите, чуждородните белтъци или увредени клетки на собствения организъм, за да предотвратява заболяване. За целта се изработват бели кръвни телца, левкоцити, като те се съхраняват в различни органи на системата – тимус, далак, костен мозък, а те се наричат лимфоидни органи. В различни части на тялото има лимфоидна тъкан, т. нар. лимфни възли, в които се съхраняват лимфоцитите. Движението на белите кръвни клетки се осъществява чрез лимфните и кръвоносните съдове, за да се транспортират до различните органи. Има два основни типа левкоцити: фагоцити и лимфоцити. Лимфоцитите имат способността да запомнят и разпознават антигените, и ако ги срещнат ги унищожават чрез реакция антиген-антитяло. Лимфоцитите произлизат от костния мозък – В-лимфоцитите разпознават клетките-нашественици, а Т-лимфоцитите са тези, които ги обезвреждат.

Органи на имунната система:

Тимус

Костен Мозък

Далак

Лимфни възли

         

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *