Инфарктите се увеличават, а възрастта пада

Инфаркт на миокарда, или още сърдечен удар, е състояние, при което някоя от коронарните артерии на сърцето бъде запушена от тромб. По този начин се нарушава процесът на кръвоснабдяване на сърцето и така то може да се увреди, и краен случай да доведе до фатални последствия. Това заболяване се отличава с висока честота във всички страни по света. За България данните показват, че заболяването се среща все по-често, особено сред мъжете. През месеците април, май и юни в страната са хоспилитазирани 2625 пациенти с диагноза сърдечен удар, което е със 120 пациента повече в сравнение със същите месеци на предишната година и с 328 пациента повече от първото тримесечие на тази година.

Според данни на Националния център за обществено здраве и анализи, от 2010 година насам броят на пациентите, които са хоспитализирани с диагноза сърдечен удар постепенно намалява през месеците април, май и юни от 3179 до 2515. Само за последната година се е увеличил броят на пациентите под 35 години, които са с поставена диагноза инфаркт. Също така се запазва тенденцията при хора над 55 годишна възраст мъжете да са 2 пъти повече от жените, които са получили сърдечен удар. През първото тримесечие на 2013 година са хоспитализирани 23 пациента под 35 годишна възраст с диагноза инфаркт на миокарда. а през 2012 година са регистрирани 14 пациента на тази възраст

Въпреки че се е увеличил броят на хората, които са хоспитализирани, задължително трябва да се отбележи, че през последните години намалява броят на смъртните случаи при хоспитализираните пациенти. Специалистите обясняват, че тази добра новина се дължи на факта, че са направени повече коронарни ангиопластики. Много любопитен факт е, че от всички повече от 3 хиляди пациента 1388 са били непушачи, 707 са били пушачи и 537 бивши пушачи, 2256 души са били с дислипидемия и 2068 с хипертония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *