Исхемична болест на сърцето

Исхемична болест на сърцето или ИБС представлява стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии, това води до миокардна исхемия. Това е най-често срещаното сърдечно заболяване. При ИБС сърцето се уврежда, защото не получава достатъчно кислород. Тя действа като се развиват молекули холестерол в кръвта по артериите.

Една от най-главните причини за появяването на тази болест е атеросклерозата, така кръвоносните съдове се стесняват и се намалява притока на кръв, а рисковите фактори, както не едно прочуване ни напомня са затлъстяването, тютюнопушенето, захарната болест или повишеното кръвно налягане. С промяна на живота болестта може да се контролира успешно. Понижава се рискът да заболеете от ИБС, когато откажете цигарите, намалите солта и извършвате повече движения, по този начин със свалянето на килограмите, ще свалите и риска от ИБС да ви навреди сериозно и необратимо.

Симптомите на ИБС представляват гръден дискомфорт, понякога това става бързо и остро, защото артерията е запушена изведнъж, при други пациенти може де постепенно. Има  и такива пациенти, при които не се наблюдават симптоми, което им дава лъжовна представа, че имат здраво сърце.

Други пациенти изпитват симптомите спорадично или всекидневно. Чувстват тежест в гръдната област и недостиг на въздух. Болката може да се движи към ръцете, може да се получат и газове или стомашно разстройство. Особено, когато са след физическо усилие, е знак, че даденият симптом принадлежи на сърдечна болест.

Най-лоши са опасните за живота симптоми като болката е в лявата половина или още позната като гръдна ангина, лепкава кожа се появява, гадене, болките стигат шията и долната челюст и отиват към рамото и ръката.

ИБС се определя след направена електрокардиограма (ЕКГ), където се наблюдават обратими исхемични промени. Вижда се на кръвна проба за холестерол, ехокардиограифия и рентгенова снимка на гръдния кош. Веднъж диагностицирана могат да се предпишат лекарства и съвети за промени на начина на живот. Веднъж започнало лечение и следване на лекарските предписания при ИБС може да се контролира и рядко може да доведе до фатален край.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *