Исоп в полза на дихателната и храносмилателната системи

Исопът, Hyssopus officinalis, представлява многогодишно тревисто растение, което има синьо-виолетови цветове и произхожда от района на Средиземноморието. Днес то е разпространено из цяла Европа и Северна Америка, като може да се срещне още под името калам. В България може да се открие в районите на Белоградчишко и в Югозападна България.

В билката се съдържа приблизително 1% етерично масло, в което се откриват цинеол, пинен, пинокамфон, сесквитерпени. Освен това исопът съдържа β-ситостерол, минерални соли, органични киселини, смоли, захари, дъбилни вещества, розмаринова киселина, флавонов гликозид диосмин, олеанолова и урзолова киселина, дитерпеновото горчиво вещество марубин и хизопини. В изсушените корени на билката се откриват горчивите вещества акоретин и акорин, полифенолни и антибиотични вещества, 3.5% етерично масло и полизахариди.

С лечебна цел се употребяват надземните части на билката и нейните цъфтящи цветове. Хипократ нарича исопа свещена билка. Тя има антиспазмотолично, астригенно и антисептично действие. Растението може да се използва при проблеми на храносмилателната система, като хроничен катар, газове, подуване и конгестия на чревната лигавица. Препоръчва се за редуциране на нервното напрежение и за успокояване на нервната система, при хистерия, слаба епилепсия и заболявания на гърдите при жените. Исопът има свойството да облекчава симптомите на ревматизъм. Установено е, че билката помага при проблеми, които са свързани с дихателната система, като хроничен катар, белодробни заболявания, възпалено гърло, грип и синузит.

Лечебното действие на исопа се дължи на съдържащите се в него горчиви вещества и етерично масло. Външно може да се използва за жабурене при пресипнал глас, зъбобол и гърбобол, дори за промивки на възпалени очи. В южните части на Европа исопът се добавя в домашните ликьори и други плодови напитки. Маслото от билката може да се използва за унищожаване на вътрешни и външни паразити. Исопът може да се приложи при изгаряния, кожни възпаления, натъртвания и отоци. Употребата на исоп трябва да бъде много внимателна, защото той има токсични свойства и поради тази причина е забранен за продажба в много държави по света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *