Изумително – Как да намалите калориите на ориза на половина

Препоръчваме ви:

Една чаша бял ориз се равнява на 200 калории, което не е такава болка за умиране предвид факта, че по принцип се явява малка част от ястията и не е преобладаващ. Но съществува естествен начин да намалите драстично калориите му. Според едно американско проучване с помощта на кокосово масло и хладилник, можете да намалите калорийната му стойност с над 60%.

Оризът се състои едновременно от смилаемо и несмилаемо нишесте. Човешкият организъм няма такива ензими за храносмилане и преработка на втория тип, така че то се преобразува в захар и се абсорбира в кръвния поток като смилаемо. Колкото по-голям процент несмилаемо нишесте се съдържа в една храна, толкова по-малко калории се абсорбират от тялото.

Изследователи от Колежа за химическите науки в Шри Ланка се замислили не могат ли да направят така, че да преработят оризовият смилаем в несмилаем вид, за да стане по-ниско калоричен. След тестване на 38 вида ориз и симулация на човешката храносмилателната система в епруветка, те открили начин да постигнат целта си. Сложете 1 с.л. кокосово олио във врящата вода, след това добавете половин чаена чаша бял ориз и варете за около 40 мин. След приготовлението, оставете да престои в хладилника за 12 часа.

Оризът приготвен по този начин, съдържа около 50-60% по-малко калории.

Ето как става това:  глюкозата, съдържаща се в горещия сварен ориз има свободна структура, но когато той се охлади, молекулите се пренареждат по свой начин в много тесни връзки, които са много по-устойчиви на разграждане. Учените вече са установили, че това действа при картофите, но в новото изследване учените смятат, че добавянето на кокосовото масло ще допринесе за допълнителен ефект. Молекулата на мазнината се вклинява в ориза, като по този начин е бариера за бързото разграждане.  Този целият процес има и други плюсове и привилегии. Устойчивото нишесте също е чудесен източник на енергия за бактериите в човешките черва.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *