Кафе за здраве, не само за бодрост – част втора

Препоръчваме ви:

Повечето от вас си мислят, че кафето ни държи будни през деня или ни дава прилив на енергия сутрин, но никога не биха го сложили в графа здравословно, но това никак не е така. Наредено до шоколада и пуканките и е сложен в черния списък на неполезните храни, но това не е съвсем вярно.

5. Намалява риска от рак

Пиенето на кафе се асоциира с намаляване на риска от рак на гърдата, простата и черния дроб, тъй като тези видове рак се свързват с наднорменото тегло, естрогена и инсулина. Едно шведско прочуване от 2008 година открива, че пиенето на поне 2 или 3 чаши кафе на ден намалява или отлага началото на рака на гърдата.

Прочуване от 2011 показва, че пиенето на повече от 5 чаши на ден намалява с 20% развиването на рак на гърдата, зависим от естроген. Но кафето не е полезно само за дамите, при мъжете е доказано, че предотвратява  или намалява риска от поява на рак на простата.

6. Увеличава метаболизма

Кафето всъщност помага да задържите или да загубите от теглото си, още през 1980 е известно, че кофеинът забърза метаболизма. Едно по-скорошно проучване от 2006 доказва, че щом метаболизмът е забързан, помага на жените да задържат желаните килограми.

7. Намалява риска от болест на Паркинсон

Приемането на кофеин се асоциира с по-малък риск да заболеем от Паркинсон. Две или три кафета от тъмната течност на ден намалят с 25% вероятността да развием болестта.

8. Богато на антиоксиданти

Забележете, че кафето притежава дори повече антиоксиданти от повечето плодове и зеленчуци.

9. Удължава издръжливост

Не само ние го доказвам само по себе си, че сме по-издръжливи след прием на кафе, но и проучване от 2009 година показва, че сме прави. Дори помага на атлети да се представят добре, въпреки липсата на сън.

10. Превенция от подагра

Прочуване от 2007 показва, че при мъжете намалява риска от подагра, тъй като тя се дължи на възпалителен процес, който увеличава нивото на пикочната киселини. Даже 6 или повече чаши на ден намаляват риска от подагра с цели 60%.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *