Кафявите водорасли, суперхрана от океана

Препоръчваме ви:

Кафявите водорасли са морски водорасли, които се срещат в студените части на моретата и океаните. Te обитават дъната на водните площи на дълбочина до 80 метра. Размножават се полово и безполово. Характерните им преставители са ламинария, саргасум, цистериоза фукус. Познати са около 1400 вида, като най-добре растат и достигат най-големи размери в умерените и студени зони. Кафявите водорасли се заселват предимно върху подводни скали на различни дължини.

Кафявите морски водорасли са богати на дефицитните в храната на повечето хора йод и селен, на витамини А, В1, В2, а също на калий, калций, цинк, мед, манган, кобалт и други. В състава на тази суперхрана интерес представляват полизахаридите, фукодаин, алгиновата киселина и ламанарин.

В древни времена някои водорасли са били ползвани от хората, които живеят около моретата, като лекарства. В днешно време те се използват широко за лечебна цел и в промишлеността под една или друга форма. Кафявите водорасли са много ефективни при дисбактериоза, защото повлияват върху развитието на патогенната флора и при възпалителни заболявания на пикочната система. Притежават притивовъзпалително, притивомикробно, антисклеротично, ендоекологично действие, което спомага за зарастването на раните. Оптимизират функцията на щитовидната жлеза и подобряват обменните процеси в организма, тъй като съдържат много йод. Желеобразните свойства на алгиновата киселина се изразяват в увеличаване на обема до 30 пъти при поглъщането на вода, като по този начин те благоприятстват постепенното всмукване на въглехидрати и мазнини от стомаха в кръвта. Благодарение на тях се повишава активността на ензимите, които участват в превръщането на холестерин в жлъчни киселини и пречат за това холестеринът да се отлага по стените на съдовете. Подсилват работата на мозъка и нервната система, регулират метаболизма. Външно могат да се използват при изгаряния. Могат да се прилагат срещу кървящи венци. Имат много добро детоксикиращо действие върху организма след отравяне с тежки метали, включително живак и олово, както и радионуклеиди. Съставките на водораслите стимулират регенеративните процеси в организма, като способстват за гранулацията на тъканите и епителизацията на рани и язви.

Кафявите водорасли не трябва да се консумират от хора, които имат повишена функция на щитовидната жлеза или сърдечни проблеми. Не се препоръчва да се пият по време на бременност и кърмене. Ако консумирате тази суперхрана в големи дози може да се ускори пулсът, да се повиши кръвното налягане и да се появи разтреперване на крайниците ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *