Как да изберем безопасна паста за зъби?

Това трябва да се прочете докрай! Толкова е лесно да се грижиш за здравето си всеки ден, вместо да го разрушаваш!

Как правилно да избираме паста за зъби и защо това е толкова важно?

Днес реших да ви покажа експеримент с пасти за зъби.

Тази тема се зароди отдавна, тъй като темата за здравето е по-важна днес отколкото когато и да било. Но се сблъсках с това, че много хора изобщо не мислят за безопасността на продукта, който избират, ръководени преди всичко от цената. Обаче за ниската цена хората плащат със здравето си.  

Сега искам да ви покажа, като използвам за пример паста за зъби, разликата, която се вижда дори с невъоръжено око. На картинката виждате две пасти за зъби с облепиха и вече само по цвета става ясно къде има облепиха и къде от облепихата е станало само името и оцветител с аромат на облепиха.

И това още не е всичко, което трябва да се знае за пастата за зъби. Всички знаем, че днес мнозина имат огромни проблеми със зъбите, само слепец не би забелязал, че броят на частните стоматологични клиники значително се увеличи, те буквално са на всеки ъгъл. Съгласете се, че само до преди 10-15 години нямаше толкова частни поликлиники, което говори за сериозни здравословни проблеми у много хора. Днес проблеми със зъбите имат дори децата. Така че си струва да се замислим за това с какво си мием зъбите.

Миминум десет пъти на ден чуваме, че една или друга страхотна паста прекрасно отстранява зъбната плака.

Знаете ли как я отстранява?

1. Производителите на пасти в ценовата категория 1-3 лв. в по-голямата част от случаите използват за това калциев карбонат, което си е тебешир. Това е много груб абразив. Той надрасква емайла и уврежда шийката на зъба. Колкото по-евтина е пастата, толкова по-едри са тебеширените частици.

2. Още по-лошо е, ако в пастата има алуминиев окис – в някои страни тази съставка е забранена за използване в пастите за зъби. Съвременните технологии представляват нискоабразивен  силициев диоксид (silica). Надявам се, няма да е голямо откритие, че пасти с тази съставка са по-скъпи от тебеширените. Всъщност и със силиция не всичко е безпроблемно – някои стоматолози смятат, че твърдостта на неговите кристали е съпоставима с твърдостта на зъбния емайл, което ще рече, че и той не е безупречен. 

3. Втори по популярност рекламен трик е паста с антибактериални добавки. Най-често това е триклозан, който унищожава микроорганизмите в устната кухина. Проблемът е в това, че наред с патогенната се унищожава и полезната за организма сапрофитна микрофлора. Освен това бактериите умеят да се приспособяват бързо към триклозана.

4. Някои производители включват в пастите също хлорхексидин и антибиотика метронидазол. Не са нужни особени медицински знания, за да се разбере, че недооценяването на риска и употребата на такива пасти без сериозни основания не бива да се допуска в никой случай.

5. Ето още от рекламните клипове – обилната пяна, която прави пастата. В повечето пасти за подобряване на пенообразуването се използва натриев лаурилсулфат (SLS). Неотдавна американските изследователи стигнаха до извода, че даже в малки количества това вещество може да доведе до катаракта и има куп други вредни свойства, макар че е широко използвано в козметиката.

6. Освен с изброеното по-горе, производителите на пасти обичат да се перчат и с наличието на калций. Един вид, като ползваш такива пасти, не ти трябва да ядеш извара. Ако в състава на пастата не пише калциев глицерофосфат, а е все този калциев карбонат, значи много нагло ви лъжат. Химиците казват, че калциевият карбонат е неразтворим, тоест няма как да спомогне за минерализацията на зъбите.

7. В пастите за чувствителни зъби често се използва Oral-B. Не всеки, който купува такава паста, е наясно, че като страничен ефект може да се получи оцветяване на зъбите и пломбите в жълто-кафяво.

8. 90% от пастите съдържат флуор. Знаете ли, че за ползата и вредата от флуора светът спори повече от 60 години?

Всичко започва с това, че през четиридесетте години на миналия век в САЩ е открито положителното влияние на флуора за укрепване на зъбния емайл. Станало ясно, че флуорът може буквално за „закърпи“ дупките в зъбите. След това учените казват, че в райони с недостиг на флуор в дневния прием, общото равнище на заболеваемост от кариес сред населението е повишено. Тогава американците решават да флуорират цялата питейна вода, понеже именно чрез нея природният флуор постъпва в организма.

Всъщност има слухове за съвсем различни предпоставки за „флуоризацията“ на човечеството. За главни „виновници“ се посочват алуминиевите магнати и химическите концерни, които по онова време е нямало къде да дянат флуорсъдържащите отпадъци от своите производства. Говори се, че като разбират за откритията на учените, много бързо се ориентират и „слагат“ цяла Америка на флуорна „терапия“.  Тогава започват да добавят флуоридите в пастата за зъби.

А сега няколко думи за това какво всъщност е флуорът. Потребността на възрастен човек от този елемент е 2-3 мг/денонощие. При това една трета флуор човек получава с храната и две трети – с водата. Освен водата природни източници на флуор са рибата, ябълките, чаят. Флуорът се проявява като инхибитор в много биохимични процеси, влияе на обмяната на мазнините и въглехидратите, участва във формирането на зъбите и костите.

Не бива да се забравя обаче, че флуорът е химично вещество от втора степен на опасност.  „Флуорос“ в превод от гръцки означава „разрушаващ“. Газообразният флуор F2 е смъртоносен за човека. Няма друг елемент, при който физиологично необходимото количество да се намира в такава близост с дозата, оказваща токсично въздействие. Под влияние на флуорния излишък в организма се разбалансира фосфорно-калциевата обмяна, което води до нарушения на минерализацията на костната тъкан и сухожилията.

Учените твърдят, че флуорът предизвиква колоидно израждане на тъканта на щитовидната жлеза, понижава имунитета, забавя вътреклетъчните процеси на синтез и ускорява физиологичното стареене.

Според публикувани в списание Behavioral Brain Research изследвания флуорът може да предизвика изменения на мозъчната тъкан, аналогични на болестта на Алцхаймер, и някои други форми на слабоумие. Този тъжен списък може да бъде продължен до края на статията.

Мама винаги ми казваше, че не бива да слагам в устата си каквото ми попадне. Виждали ли сте поне веднъж в аптеките и магазините, където се продават пасти с флуор, да има предупредителни надписи? Аз – нито веднъж.

Главният извод от написаното по-горе – ако флуорът наистина може да помогне на зъбите ни, то това е в микродози. Желателно е това да става в количества, които можем да си набавим от ябълки, чай, минерална вода. Тогава за какво ни е паста за зъби с флуор?

Така че избирайте за себе си това, което ще е полезно за здравето ви. Аз вече направих своя избор и избрах еко продукцията на Корпорация Сибирско здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *