Как да изберем най-подходящия апарат за кръвно налягане?

Апаратът за кръвно налягане е устройство, което трябва да имате у дома.

Съвсем доскоро пациентите изпитваха голяма трудност да измерват кръвното си налягане в домашни условия, но вече разполагаме с възможността да избираме от множество апарати, лесни за употреба и с висока точност на измерването.

Кой трябва да измерва кръвното си налягане у дома?

Мониторингът в домашни условия може да бъде особено полезен за:

– Пациенти, изискващи внимателно проследяване, особено такива с коронарна болест на сърцето, диабет и / или бъбречно заболяване

– Бременни жени, изложени на риск от индуцирана от бременност хипертония;

– Хората, показали високо кръвно налягане в кабинета на лекаря, но нямащи клинична анамнеза за хипертония;

– Пациенти в напреднала възраст;

– Ако сте диагностицирани с предхипертензия;

– Имате рискови фактори за високо кръвно налягане

Превантивните мерки помагат да се контролира високото кръвно налягане. Проучванията показват, че мониторирането на артериалното ви налягане у дома може да бъде много полезно за вашия лекар, за да може да контролира правилното дозиране на медикаментите.

Защо е важно да измервате кръвното налягане у дома?

1 – За да може вашият лекар да има „дългосрочен поглед“ върху вашето състояние.

Показанията на уреда могат да се променят през целия ден и могат да бъдат повлияни от фактори като емоции, диета и медикаменти. Записът на показанията, взети с течение на времето, може да предостави на вас и вашия лекар по-ясна картина на състоянието ви.

2 – Измерванията, направени у дома могат да помогнат за отстраняване на фалшиви показания.

Някои хора изпитват тревога, когато са в кабинета на лекаря, което води до фалшиви и временно по-високи показания. Това състояние е известно като „бяла хипертония“. В другата крайност някои хора имат нормални показания в кабинета, но високи показания далеч от него. Това състояние често се нарича „обратна бяла хипертония“ или „маскирана хипертония”

Как да изберем най-подходящия за нас уред за измерване на кръвно налягане?

1. Повечето от специалистите по сърдечни заболявания препоръчват използването на апарат за измерване на кръвно с маншон, който се поставя върху бицепсите. Измерването на кръвното налягане в горната част на ръката се счита за стандартния метод за управление на диагнозата и терапията на пациенти с хипертония, както в лекарски кабинет, така и в домовете на пациентите.

2. Апаратите за измерване на кръвното налягане могат да варират в цената. Това обикновено зависи от броя на функциите, които манометърът има. Най-добре е да изберете надежден апарат, който измерва кръвното с точност. Все пак ще го ползвате дълго. Ако има и допълнителни функции, като вградена памет за запазване на измерените стойности, възможност за отчитане на пулса и технология за засичане на аритмия, ще ви е от най-голяма полза.

Допълнителните функции не са задължителни, но създават удобство за вас и личния ви лекар. Изберете уреда за измерване на кръвното налягане, който ще ползвате най-много.

3. Манометърът трябва да бъде калибриран

Тъй като апаратът за кръвното налягане работи автоматично, ще трябва да се прекалибрира най-малко веднъж на две години, за да се уверите, че правите правилно измерванията на налягането.

Грижа за постигане на надеждни резултати при измерването

1. Избягвайте яденето, пиенето, пушенето, физическите упражнения и къпането 30 минути преди да направите измерването.

2. Почивайте поне 15 минути преди да извършите измерване.

3. Седнете на стол с краката поставени на пода. Поставете лявата си ръка на масата, така че маншонът да е в горната част на бицепса ви. Останете в покой и не говорете по време на измерването.

4. Изчакайте 2 до 3 минути между измерванията. Времето за изчакване позволява на артериите да се върнат в състояние на предварително налягане. Може да се наложи да се увеличи времето за изчакване според индивидуалните ви физиологични характеристики.

5. Измервайте кръвното си налягане всеки ден по едно и също време за последователни резултати.

Тук може да разгледате нашите предложение!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *