Kак да намалите алергените от домашните любимци вкъщи

Домашните любимци могат да са най-добрите Ви приятели, но ако страдате от астма или алергии, могат да се превърнат в най-големите Ви врагове. Домашните животинки разнасят опастност чрез косми, пера, мъртви клетки, които могат да предизвикат състояния на астми и алергии.

Сладки, но опасни

Безопасни на практика са студенокръвните животни – като змии и костенурки. Специалистите например, са на мнение, че хората, стадащи от астма трябва да избягват контактите с животни в къщи и най- вече  с котки. Ако Вие или детето Ви се окажете с астма, то най-вероятно ще трябва да намерите нов дом за животинчето. Ако не желаете да се стига до там, ние Ви предлагаме няколколо начина, да овладеете положението и да запазите здравето и животинката вкъщи.

Ограничете контактите

Можете да ограничите контактите с животното, колкото се може повече. Ако имате двор, да прекарва повече време навън или поне да не влиза в спалнята, на страдащите от астма и алергии.  Децата е желателно да избягват  контактите и докосването до домашния любимец. Ако все пак го пипат, миенето веднага след това на ръцете, е задължително.

Отглеждането  на животното в помещения с дървен под, също би било от помощ, тъй като подовите настилки, теракот и мрамор събират по-малко алергени от мокетите и килимите и са много по-лесни за почистване. Така че, ограничете достъпа на животните там, където имате килими и прочее.

Дръжте Пухчо далеч от канапето

Предпазвайки килимите, спалните, както и тапицираните мебели от животните, предпазвате и здравето си. Ограничаването на престоя на домашния любимец от колата също е много важно – ако е наложително, то го сложете да седне близо до вратата или багажника.

Всички тъкани и мебели, които влизат в контакт с животното трябва редовно и много прецизно да бъдат почиствани с прахосмукачка и препарати.  

Имайте предвид, че ако почиствате на ниска степен с прахосмукачката, това може да се окаже неефективно и само да доразнесе алергените из къщата още повече.  Използвайте такива пречистващи машини, които са с висока пречистваща ефективност, двойни торбички и филтри. За препоръчване е почистването да се извършва в отсъствието на човекът с алергията.

Къпете често домашния любимец

Проучване през 2009, посочва че, нивата на алергените преди и след 5-минутно къпане на куче, с какъвто и да е кучешки шампоан, намалява алегрените по козината му с 85%. Нивата им обаче се самовъзстановяват за около 3 дни, така че ако къпете кучето си около 2 пъти в седмицата, ще намалите драстично рисковете за здравето си.

Почиствайте клетките

Стане ли въпрос за хамстери, морски свинчета, зайци, птици и други животинки, които се отглеждат в клетка, то те са по-малки причинители на алегрии.  Въпреки това техните клетки трябва редовно да бъдат почиствани и проветрявани. Тези на птиците – поне 1 път в седмицата, а по-малките аквариуми дори и по-често.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *