Как да облекчим болките в ставите?

Артритът е болезнено и дегенеративно състояние характеризира с възпаление на ставите, който причинява скованост и болка. Остеоартритът, най-често срещаният тип на артрит, се влошава с възрастта и е причинена от износване през годините.

1. Отслабнете – теглото ви може да окаже голямо внимание върху размера на болката. Допълнителното тегло повишава натиска върху ставите ви, особено на коленете, бедрата и стъпалата. Намаляването на стреса върху ставите ви, ще подобри мобилността им и ще намали болката.

2. Повече упражнения – редовното движение помага за поддържане на гъвкавостта на ставите. Силовите натоварвания от бягане и продължително ходене може да задълбочат проблема. Опитайте упражнения с ниско въздействие, като водбна аеробика или плуване.

3. Използвайте топла и студена терапия – прости топли и студени процедури могат съществено да облекчат вашите болки в ставите. Можете да правите топли душове или вани, да използвате електрическо одеяло за затопляне на проблемните места. Студените компреси облекчават силната болка.

4. Акупунктура – Акупунктурата е древно китейско лечение, което включва поставяне на тънки игли в определени точки от вашето тяло. Целта е да се пренасочи енергията и да се възстанови баланса на тялото. Счита се, че този метод помага за намаляване на болките, причинени от артрит.

5. Медитацията – медитацията и различните техники за релаксация, могат да ви помогнат да намалите болките, както и нивата на стрес.

6. Мастни киселини – всеки има нужда от Омега-3 мастни киселини, които оказват добро влияние върху здравето на вашите кости и стави. Рибеното масло с високо съдържание на Омега-3 помага за намаляване на сковаността и болката. Друга мастна киселина – гама-линоленова, която се среща в някои растения – вечерна иглика, пореч, коноп и касис, също подобрява състоянието на вашите стави.

7. Куркума – Куркумата съдържа Куркумин, кпйто способства за намаляване на болката от артритни състояния. Тайната е в неговите противовъзпалителни свойства.

8. Масажи – редовното масажиране на ставите, страдащи от артритни болки, спомага за облекчаване на болката и сковаността и подобрява обхвата на движение. Работете с физиотерапевт, който да ви научи на техники за масаж, които да можете да прилагате сами вкъщи.

9. Билкови добавки – има много видове билкови добавки на пазара, за които се смята, че са в състояние да намалят болките в ставите. Някои от тях са Босвелия, бромелаин, дяволски нокът, коприва, червени лозови листа и други.

Не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, преди да прибегнете към употреба на добавки, за да избегнете евентуални странични ефекти или опасни лекарствени взаимодействия. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *