Как да подсилим имунната си система – част 1

Препоръчваме ви:

Като цяло имунната система върши забележителна работа, защитавайки ви срещу болестотворни организми. Но понякога тя не успява да се справи, бактериите атакуват и вие се разболявате. Възможно ли е да се предотврати този  процес и имунитетът ви да стане по-силен? Ако подобрите вашето хранене, ако приемате определени витамини и билкови препарати? Ако промените начина си на живот?

Идеята за ускоряване на имунната система е добра, но осъществяването й не е толкова лесно. Имунната система е система, а не едно цяло и за да функционира добре, се изисква баланс и хармония. И все още няма научни доказателства за влиянието на начина на живот на хората върху имунитета им.

Това не означава, че последиците от начина на живот, отразяващи се върху имунната система, не са интересни и не трябва да бъдат проучвани. Немалък брой изследователи проучват ефектите от диети, упражнения, възраст, психологически стрес, билкови добавки и други фактори. 

Да се научим да живеем здравословно:

Вашата първа линия на защита е да се избере подходящ начин на живот, който да е здравословен. Следването на общоизвестните стъпки за добро здраве е първата стъпка. Всяка част от тялото ви, включително и имунната ви система, функционира по-добре, когато е защитена от влиянието на външната среда и подсилена от някои стратегии за по-здравословен начин на живот: да не пушите; да се храните с повече плодове, зеленчуци, пълнозърнени храни с ниско съдържание на наситени мазнини; спортувайте редовно, поддържайте здравословно тегло, контролирайте кръвното си налягане; намалете консумацията на алкохол; мийте ръцете си и приготвяйте месото добре.

Бъдете скептични:

Много продукти на щандовете в магазините се препоръчват за повишаване и подкрепяне на имунитета. Но повишаването на имунитета има твърде малка научна подкрепа. Всъщност стимулирането на увеличаването на клетките в тялото ви, не винаги е добро за вас. Например стремежът за повишаването на кръвните клетки в тялото, може да доведе до риск от инсулт.

Опитите за увеличаване на клетките на имунната система са сложни, тъй като разнообразието от видове, отговарящи на различните микроби, е голямо. Тялото непрекъснато генерира имунни клетки, често производството на лимфоцити е по-голямо от необходимото количество. Излишните клетки, се премахват сами чрез природен процес на умиране на клетките, наречен апоптоза – някои преди да влязат в действие, а други – след като са приключили битката си.

Възраст и имунитет

Изследванията са насочени и към влиянието на възрастта на хората върху тяхната имунна система. Учените смятат, че процесът на стареене води до намаляване на имунната способност за реагиране, което допринася за повече инфекции, възпалителни заболявания и рак.

Макар че някои хора остаряват здравословно, все пак повече проблеми, свързани с нисък имунитет, се наблюдават с напредване на възрастта. Респираторните инфекции, грип и особено пневмония, са водеща причина за смърт при хората над 65 г. в световен мащаб. Никой не знае със сигурност причините за това явление, но някои учени го отдават на намаляването на Т-клетките и от там невъзможността за справяне с инфекцията.

Други изследователи търсят връзка между имунитета и храненето при възрастните хора. Форма на недохранване, присъща дори и за по-богатите държави, е т.нар. микроелементно недохранване. С други думи, дефицит на важни витамини и минерали, които приемате чрез богато хранене или под формата на допълнителни хранителни добавки. Възрастните хора са склонни да ядат по-малко и с по-малко разнообразие на храната. Интересно е дали хранителните добавки могат да помогнат на възрастните хора да поддържат здравословна имунна система.

Диета:

Хората, живеещи в бедност и недохранване, са по-уязвими към инфекциозни заболявания. Все още връзката между имунната система и храненето е слабо подкрепена с научни доказателства. Провеждат се изследвания, според които на организма ни са необходими някои витамини и минерали, за да се бори с инфекциите и микробите.

Селен – хора с ниски нива на Селен, са с повишен риск от рак на пикочния мехур, гърдата, дебелото черво, ректума, белите дробове и простата.

Витамин А – дефицитът на витамина е свързан с увреден имунитет и риск от инфекциозни заболявания.

Витамин В2 – повишава резистентността към бактериални инфекции.

Витамин B6 – липсата му може да потисне някои аспекти на имунния отговор, като узряването на лимфоцитите.

Витамин С – изключително важен за имунната система. Действието му е по-добро в комбинация с други микроелементи, отколкото, ако е сам.

Витамин D – помага на хора, болни от туберкулоза, както и микобактериална туберкулоза.

Витамин Е – увеличаването на дневната доза от витамина, може да помогне да се увеличат антителата срещу хепатит В и тетанус след ваксинация.

Цинк – липсата на цинк засяга способността на Т-клетките и като цяло на имунните клетки, да функционират нормално.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *