Как да подсилим имунната си система – част 2

Препоръчваме ви:

Към първа част

Билки и други добавки

Разхождайки се в магазина, ще откриете разнообразие от хранителни добавки и билкови препарати, които „подкрепят имунитета” или стимулират здравето на имунната ви система. До колко обаче може да се разчита на това, не е ясно.

Физиологията на всеки човек е различна и реагира по различен начин на активните вещества. Не може да се гарантира, че един препарат ще се отразява по един и същи начин на няколко организма.

Ето и няколко добавки, които представляват обект на особен интерес от страна на учените:

Алое вера – до сега няма доказателства, че алоето може да модулира имунния отговор. Въпреки това е приложимо при леки изгаряния, рани, измръзване, кожни възпаления (в комбинация с хидрокортизон).

Астрагал – продукт, извлечен от коренът на растението, се предлага на пазара като имуностимулатор.

Ехинацея – океани от мастило са изляти по отношение на свойствата на билката. Повечето експерти препоръчват ехинацеята при борбата с настинки.

Чесън – чесънът е полезен в борбата с бактерии, вируси и гъбички, както и в борбата срещу някои видове ракови заболявания.

Жен-шен – смята се, че азиатския жен-шен спомага за стимулирането на имунната система.

Корен от женско биле – използвано в китайската медицина, но повечето проучвания на действието му са били провеждани в комбинация с други билки.

Пробиотици – пробиотиците са полезни бактерии, които могат безопасно да живеят в храносмилателния ви тракт.

Стресът

Съвременната медицина третира стресът като причинител на редица здравословни проблеми. Проучванията за връзката между стреса и имунната система представят трудни предизвикателства. Това е така, защото за различните хора, стресовите ситуации са различни. Социалният стрес, например, може да повлияе по-лошо върху имунната система, отколкото физическият. Изолацията също може да потисне имунната функция. Стресовите ситуации могат да намаляват различни аспекти от клетъчния имунен отговор, разрушава се връзката между нервната, ендокринната и имунната системи.

Дали студът ви разболява

Прави ли са родителите, когато ни карат, да се обличаме топло? Досега, след проведени изследвания, учените твърдят, че нормалното излагане на умерено студено, не увеличава податливостта ви към инфекции. Лекарите са на мнение, че грипните епидемии не се пораждат от по-ниските температури, а от това, че хората прекарват повече време в затворени помещения, в по-тесен контакт с други хора и така по-лесно могат да „разменят” микроби. Но отново тук седи въпросът за строгата индивидуалност при различните хора. Всеки организъм е по-различен начин податлив на влияния на микроорганизми или на промени в околната среда. Трудно е да се докаже, каква е връзката между по-ниските температури и действието на имунната система, като цяло.

Как влияят упражненията върху имунната система

Редовните упражнения са един от стълбовете на здравословният начин на живот. Те подобряват здравето на сърдечносъдовата система, понижава се кръвното налягане, помагат за контрола на телесното тегло и предпазват от различни заболявания. Както един балансиран хранителен режим, упражненията могат да допринесат за общото добро здраве и следователно и за добра имунна система. Допринасят директно чрез насърчаване на добра циркулация, което позволява на клетките и веществата на имунната система, да се придвижват през тялото свободно и да извършват дейността си ефективно. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *