Как да подсилим нашата работоспособност

Препоръчваме ви:

Представяме ви изчерпателно ръководство, в което експерти съветват какво трябва да правите в ключови моменти от деня, за да се чувствате добре и да повишите своята работоспособност.

6 часа: Събуждане

Настройте алармата да ви събуди 10- 20 минути по-рано, отколкото трябва. По този начин ще се разсъните постепенно и ще се подготвите психически за работния ден. Съветваме ви да не закривате изцяло прозорците с пердета или щори, за да може сутрин рано слънчевите лъчи да достигнат до вас. Така мозъкът ще забави производството на мелатонин и ще започне да произвежда адреналин, така че ще почнете да се разсънвате още преди да е звъннала алармата.

7 часа: Преди тръгване за работа

Направете си една бърза закуска, която да ускори метаболизма. Тя може да бъде съставена от няколко плода или печени ядки, протеини и калций.

8 часа: На път за работа

Отдавна е доказано, че самото пътуване за работа води до умора и стрес. Ако работното ви място е далеч, можете да слушате радио или музика, така по-бързо ще мине времето и ще се наслаждавате на приятни емоции. Ако се возите в обществен транспорт можете да почетете или да побъбрите по телефона.

9 часа: Планиране на работния ден

Подредете и сложете нещата около вас в ред. Разпределете задачите си за вършене, като започнете от най-важните. Отговорете на имейлите си и проведете важните разговори по телефона, които сте отложили отпреди.

10 часа: Време за кафе

Ако кафето ви кара де се чувствате по-добре, събужда ви и повиши жизнеността, сега е точният момент, тъй като кофеинът се абсорбира напълно чак след половин- един час. Разбира се можете да консумирате чай или някоя студена напитка, ако навън е топло.

11 часа: Вода вместо лека закуска

Пропуснете леката закуска преди обяда. Доказано е, че това хранене не повишава енергията ви. По-добре изпийте една или две чаши вода, за да не се чувствате гладни, а и за да се хидратирате.

12-13 часа: Обяд

Избягвайте храненето на работното място, по този начин ще избегнете различни здравословни проблеми. Ако ви остане време поразходете се за няколко минути, за да освободите съзнанието си от работата. Така се увеличават нивата на допамин, норадреналин и серотонин, които ви зареждат с енергия.

16 часа: Почивка за очите

Ако усетите, че главата започне да ви тежи и да ви болят очите, станете и се раздвижете за две- три минутки, изпийте една- две чаши вода. Опитвайте се да използвате правилото 20-20-20, което съветва на всеки двадесет минутки да отправите поглед встрани, на 20 фута далечина, което е около 6 метра/

17 часа: Раздвижване

След като няколко часа сте стояли предимно в една позиция, започвате да се чувствате схванати. Направете няколко леки упражнения за разтягане, като не е нужно дори да се изправяте от стола на работното си място.

18 часа: Край на работния ден

За съжаление невинаги е възможно човек да си тръгне точно навреме. Според изследвания това може да окаже влияние за повишаване на стреса и за разместване на вашия ежедневен ритъм. Не се впускайте веднага, освен ако не бързате, поговорете с колеги, разходете се, за да се приберете вкъщи без работните грижи.

18- 19 часа: На път за вкъщи

Направете така, че да не мислите за работа. Можете да слушате музика или предаване по радиото. Ако пък с някой от колегите сте в една посока, можете да си поговорите приятелски.

21- 23 часа: Преди сън

Избягвайте употребата на каквато и да е електроника половин час преди лягане. Можете да почетете книга, да пиете вода или да си направите чаша с топло мляко или чай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *