Как да предпазим кожата от вредата на ниските температури

Някои биха казали, че най-добрият начин да се предотврати изсъхването на кожата през зимата е тя да бъде овлажнена. Да – така е, но начинът това да се направи през този сезон не е кожата да бъде често измивана с вода.

Студеното време, често в комбинация с вятър, наистина изсушава кожата, като разрушава горния й, липиден слой, но едно от най-лошите неща, които можете да направите за нея при ниски температури е да я намокрите.

Затова специалистите препоръчват да се вземат мерки, най-вече за няколкото изложени пряко на атмосферните условия части на тялото, като се намали колкото е възможно отделянето на вода от клетките, като се използват различни видове най-добре несъдържащи вода кремове.

Ето и няколко конкретни съвета за отделни части от тялото:

– лицето – най-важно е да се избере подходящия крем в зависимост от типа на кожата. Сухата трябва първо да се очисти с овлажняващ крем, а след това да се намаже с по-мазен. При хората с нормална или мазна кожа може съответно да се намали донякъде съдържанието на мазнини с използвания крем.

– устните – те задържат по-малко влага от всяка друга част на тялото. Дори най-обикновен балсам може да ги предпази от изсъхване. Добре е обаче, преди той да бъде нанесен, устните да бъдат почистени от мъртвите клетки, които обикновено започват и сами да се лющят.

– торсът – той обикновено е по-добре защитен от студа и за него дори еднократното на ден намазване с овлажняващ гел, най-често след баня, е достатъчно.

– ръцете и краката – кремът за ръце винаги трябва да е с вас и да го ползвате няколко пъти на ден – в зависимост най-вече от това колко време ще прекарате на студено и колко ниски са температурите. Овлажняването на краката е добре да се прави вечер – след баня и преди лягане. Ако искате да усилите ефекта, можете, след поставяне на крема, трябва да сложите ръкавици и да обуете чорапи.(а)

източник:здраве.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *