Как да предпазите бебешката кожа в студа

Препоръчваме Ви:

Студените месеци могат да са проблем за нежната кожа на бебето, особено в разходките навън. Ето някои способи за предпазване на кожата на малчуганите от студ, вятър, зачервяване, сухота.

Преди да излезете на разходка

Хубаво е да излезете на въздух, на разходка сред природата или в някоя градинка, но малките са особено чувствителни на температурни промени, затова трябва да сте внимателни да не прегряват или да не се простудят.

Предпазване от обрив от претопляне на кожата

Претоплянето не е риск само за горещите дни, но и студените месеци, когато детето е твърде облечено от страх да не се простуди. Тъй като регулацията на температурата не е напълно развита, има риск от прегряване, а най-добре е да поставите облеклото на пластове, за да можете да ги махате или поставяте като се наложи. Изпотяването може да причини зачервяване и запушване на порите, особено ако тъканите не са естествени. Сърбежите можете да третирате с козметика с 1%-ово съдържание на хидрокортизон.

Предпазване от сухота на устничките

Устничките на малките са почти винаги влажни от слюнката и течащия нос. В студените месеци това може да изсуши и раздразни нежната кожа на устните и да я напука. Нанесете много тънък слой балсам или вазелин, за да защитите кожата от студа и ветровете, а влагата да запечатате.

Предпазване от замръзване

Студовете могат да зачервят кожата на малчуганчетата, като най-рискови са зоните, които не са защитени от дрешки. Кожата на лицето, ръцете и краката е изложена на студа и реакцията на организма е да изпрати повече кръв в тези зони, а това зачервява повърхностите. Поставете на бебето шапка и ръкавици, а по време на разходка се опитайте да не стоите твърде дълго време на студено. Количката трябва да защитава от студените режещи ветрове, а за кожата на лицето можете да използвате подхранващо масло. Вкъщи измийте зачервените зони с топла вода, изплакнете добре и се обадете на лекар, ако кожата не възвърне нормален цвят до два-три часа.

Предпазване от зачервявания

Напуканата кожа, която кърви, лющи се и загрубява, обикновено е суха кожа, която е загубила влагата си. Сухите зони обикновено са податливи на инфекции, тъй като кожата не може да изпълнява напълно защитните си функции. Виновни за това са вятърът, дразнещите тъкани, слюнката върху кожата, студовете, мокрите памперси. Намажете кожата с подхранващ крем или с вазелин, като наблегнете на проблемните зони, за да обособите бариера срещу външни влияния и да подпомогнете лечението на сухата кожа. Изплаквайте сухите зони с вода и сапун, за да редуцирате рисковете от инфекции, но не прекалявайте, за да не отнемете влагата на кожата чрез миене.

Ежедневна баня

По време на ежедневните бани можете да се погрижите за някои проблеми на кожата на вашето бебе.

Предпазване от сухота

Сухата кожа е по-честа в студа, отколкото в горещините, тъй като студеният въздух носи по-малко влага от топлия. Можете да къпете пеленачетата всеки ден, но използвайте топла, не твърде гореща вода за банята. Избягвайте сапуни и шампоани с аромати и спирт в съдържанието.

Предпазвате срещу екземи

Екземите могат да се появят върху суха кожа, която няма достатъчно влага за защита и която е раздразнена. След баня изчакайте две минутки и нанесете овлажняващ или подхранващ крем, а можете да нанесете растително масло. Целта е да запечатате влагата в кожата. Добре е овлажняващите съставки да се поставят върху леко влажна кожа, която ги поема по-добре.

Предпазване срещу обриви от памперси

Памперсите могат да увредят бебешката кожа на дупето и краката, ако са оставени мокри за повече време. Търканията са друг фактор за разранявания. Потенето и претоплянето могат да са фактори за зачервяване и дразнения. Сменяйте замърсените пелени колкото се може по-бързо, оставяйте от време на време детето голо на въздух, използвайте козметика под памперсите и изягвайте беешката пудра, която може да се вдиша от пеленачето.

Предпазване от гъбички

Наситените червени петна – обрив с резки контури могат да се дължат на гъбички. Обикновено тези инфекции се развиват върху влажни зони и гънки, тъй като малките ги носят в организма си и те са в екскрементите. Ако кърмите и пиете антибиотици, това може да е риск за гъбички. Ако зоните върху кожата не изчезнат от козметика за обриви, обадете се на лекар педиатър за противогъбичен препарат.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *