Как да разпознаем паник атаката

Препоръчваме ви:

Много често щом се притесним и не знаем как да реагираме, хората около нас ни приписват паническа атаката. Но колкото повече се използва паник атака и тя започва да звучи като думата депресиран, което рядко се описва като диагноза на състоянието ви, в повечето случаи се ползва при унилото настроение на даден човек.

Доста хора използват паническа или паник атака за вълнението и възбудата преди важно събитие, но това в никакъв случай не означава, че имате емоционален срив. Много е важно да може да разпознаете истинската паник атака. Тя винаги включва сърцебиене и учестен пулс, някои хора използват изразът все едно „сърцето ви ще изскочи”, след това има потене, треперене и недостиг на въздух, появя се чувство за задушаване придружена от болка в гърдите и гадене, чувствате, че ви се вие свят и усещате слабост. Могат да ви обелят топли или студени вълни, скованост на крайниците и натрапчивото чувство, сякаш напускате тялото си, страх да изгубите контрол и полудяване, появява се страх от смърт.

Ако изпитвате повечето от тези симптоми, ще ви се е сторило цяла вечност, но всъщност времетраенето на паническа атаката е кратко, макар някои от симптомите могат да продължат по-дълго, самият пик на паническите атаката е не повече от 10 минути. Тя може да настъпи предизвикана от нещо от заобикалящия ви свят, но може да настъпи и когато сте спокойни.

Повечето хора изпадат в това състояние един път в живота си. Макар че ако веднъж сте имали, то има по-голяма вероятност да ви сполети отново. Макар още учените да не знаят на какво точно се дължи паник атаката едно е ясно: тя не зависи от лична слабост и не е черта на характера.

Ако изпитате повече от един пристъп с точно споменатите горе симптоми, трябва да потърсите помощ от професионалист. Може да ви помогнат и упражнения за дишане и релаксиране. Но понякога само лекарства като антидепресанти могат да помогнат на хора, които често получават панически атаки, както и психологически подходи като когнитивна поведенческа терапия, затова е хубаво да се консултирате с терапевт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *