Как да се справим с болките в гърба по време на бременността

Препоръчваме ви:

За болките в гърба си най-често вините увеличаването на матката и хормоналните промени. Разширяващата се матка измества центъра на тежестта, отслабва коремните ви мускули, променя стойката ви и причинява болка в гърба. Притискането на нервите, както и увеличаването на теглото, също са причини за неприятните усещания в гърба.

 

Около ¾ от бременните жени по света изпитват болки в гърба по време на бременността. Най-често болката се появява в по-късните месеци или се засилва с напредването на бременността. Понякога се задържа и в първите месеци след раждането, но с течение на времето, отшумява.

Експертите разделят болката на два вида – лумбална, засягаща областта около лумбалните прешлени и болки в областта на таза и кръста. По-често срещана е вторият вид болка.

Как можем да облекчим болките в гърба?

Най-важното може би е да правите упражнения. Когато ви боли гърбът, ще предпочетете да лежите в леглото, вместо да се движите и да правите упражнения. Въпреки това не е препоръчително да оставате в леглото си дълго време, защото вместо да ви помогне, това може да влоши симптомите. Вместо това, гимнастиката може да бъде по-доброто решение на проблема с болката.

Преди да започнете с тренировките, се посъветвайте с вашия лекар, защото понякога упражненията не са подходящи за състоянието, в което се намирате. Ако всичко е наред, можете да започнете.

Силовите упражнения помагат на мускулите на гърба и краката, упражненията за разтягане правят мускулите ви по-подвижни. Бъдете внимателни, когато изпълнявате разтегателните упражнения, за да не увредите ставите си или по-лошо, да не причините загуба на детето.

Плуването е добър начин за тренировка, тъй като подсилва коремните мускули и мускулите  на гърба, а водата намалява напрежението в ставите и сухожилията.

Ходенето е друг начин за трениране. Освен това не изисква много усилия и подготовка и лесно може да бъде вмъкнато в график за деня.

Има и някои лесни правила, които трябва да следвате, за да поддържате гърба си здрав и да облекчите болките си.

На първо място от особена важност е стойката на тялото. Винаги се стремете да стоите изправени. Не се изгърбвайте. Дори в седнало положение, стремете се да стоите изправени.

Ако работата ви изисква постоянно седене, направете кратки почивки, като се поразходите или повдигнете краката си върху възглавница. Пазете се от резки движения, които биха влошили състоянието на гърба ви. Носете удобни обувки и избягвайте високите токчета. Внимавайте, когато се навеждате – не се превивайте твърде много. Не носете тежки предмети, разпределяйте тежестта по-равно, за да избегнете изкривяване на гърба.

За да спите по-добре, заемете позиция на една страна с един или два крака, свити в коляното и поставете възглавница между тях. Колкото по-напреднала е бременността, трябва да увеличавате размера или големината на възглавниците.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *