Как да се справим с грипа

Препоръчваме ви:

Независимо дали сте за заразени с птичи, обикновен или свински грип, лечението е едно и също. Оказва се, че понякога най-доброто лечение е да си отпочивате и да спазвате някои бабини рецепти срещу грип. Добрата новина е, че статистиката показва, че ако сте били здрави, когато сте се заразили с грип, най-вероятно ще можете да се излекувате без сериозни последствия. Хората, които са имали медицински проблеми и се разболяват от грип, са изложени на риск от усложнения заради отслабения имунитет и способности на организма да се бори с болестите.

Факти за грипа

♣ Много хора смятат, че когато човек е болен от грип, сред основните симптоми има повръщане и диария. Грипът е респираторно заболяване и засяга главно белите дробове и стомаха. Болните често се чувстват достатъчно зле, че да получат гадене и диария, но те са странични симптоми, не основни. Вижте повече за митовете за грипа.

♣ Грипът е вирус, затова с антибиотици не можете да го излекувате. Ако използвате антивирусни лекарства, можете да намалите времето за излекуване, но трябва да са взети достатъчни рано, за да подействат.

♣ Когато организмът е изложен на грипния вирус, имунната система изгражда антитела, които се борят с грипа. Те остават в организма и унищожават вируса, ако той атакува повторно. Това е основният принцип на ваксините, които обикновено съдържат малки дози от очакваните най-разпространени щамове на грип, за да може тялото да обособи антитела срещу тях за защита.

Симптоми за грип

Грипът е като настинката, а симптомите са подобни, само че за него трябва да се вземат сериозни мерки, тъй като съществува риск от усложнения.

  • Треска
  • Кашлица, особено кашлица с храчки
  • Недостиг на въздух, задух
  • Хрема
  • Възпалено гърло
  • Главоболие
  • Болки в тялото и мускулните зони на тялото
  • Умора
  • Втрисане

Лечение на грипа

Най-доброто лечение е превенцията. Консултирайте се с лекар дали за вас е препоръчително да се ваксинирате. Поставянето на ваксина може да ви предпази от грип, а ако не се разболеете, не можете да сте преносител на болестта.

Когато организмът е болен се нуждае от почивка и от течности срещу дехидратация, особено ако сте с температура. Най-важното е да стоите далеч от околните, докато не оздравеете. Излезте навън най-рано денонощие след като сте се излекували и нямате треска.

Ако ви се налага да контактувате с други хора, следвайте здравните и хигиенни съвети, за да не ги заразите.

– Покривайте носа и устата с кърпичка, когато кашляте или кихате

– Мийте редовно ръцете си с вода и сапун, особено след кашляне или кихане, както и след тоалетна

– Ако не можете да се измиете, използвайте почистващи гелове и кърпички с основна съставка алкохол

– Не докосвайте с ръце лицето, очите, носа или устата си, тъй като микробите се разпространяват най-бързо, след като попаднат върху лигавиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *