Как да се справим с хемороидите по време на бременност

Препоръчваме ви:

Хемороидите са кръвоносни съдове в ректалната област, които са необичайно издадени. Размерът им варира от големина на грахово зърно до големина на грозде и може да бъде вътре в ректума или да се подава около ануса. Хемороидите могат да причиняват от лек дискомфорт, до силна болка. Понякога е възможно и поява на ректално кървене, особено при ходене по голяма нужда.

 

Хемороидите са често срещани при бременните жени, най-често през третото тримесечие от бременността. Някои жени за първи път получават хемороиди именно по време на бременността. Но в повечето случаи, хемороидите изчезват след раждането, особено, ако внимавате да не страдате от запек.

Бременността ви прави податливи на развитие на хемороиди, както и на разширени вени поради различни причини. Нарастващата матка оказва натиск на тазовите вени и на долната куха вена. Това може да забави връщането на кръвта от по-ниската половина на тялото, което повишава налягането на вените под матката.

Запекът – друг основен проблем при бременността, също причинител на хемороиди. Това е поради напъването, причинено от хемороидите, тъй като се налага по-силно напъване при проблеми с изхождането в тоалетната.

В допълнение, повишените нива на хормона прогестерон, който е и един от причинителите на запек.

Как да се справим с неприятните хемороиди?

На първо място – избягвайте запека. Хранете се с храни, богати на фибри (разнообразие от пълнозърнести храни, боб, плодове и зеленчуци), пийте повече вода (8-10 чаши на ден) и правете редовни упражнения, както и кратки разходки.

Не отлагайте ходенето до тоалетната, опитвайте се да не се напрягате толкова много, за да не увеличавате напрежението около ануса.

Правете упражненията на Кегел – те увеличават циркулацията в ректалната област и усилват мускулите около ануса, намалявайки възможността да получите хемороиди. Тези упражнения спомагат и за подсилване на вагиналните мускули, което ще ви помогне за възстановяване след раждането.

Избягвайте да стоите дълго време в седнало положение. Ако работата ви изисква постоянно седене, ставайте и се разходете за кратко по няколко минути на всеки час. Когато сте вкъщи, лежете на лявата си страна, когато спите, четете или гледате телевизия, за да намалите напрежението в ректалните вени.

Какво да правите, ако вече страдате от хемороиди?

Наложете пликче с лед на засегнатите части по няколко пъти на ден, за да намалите подуването и дискомфорта. Внимателно почиствайте засегнатите части след всяко изхождане с мека тоалетна хартия, за да не причините разранявания. Помолете вашият лекар за някакъв продукт, с който да облекчите болките и дискомфорта.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *