Как да се справим с киселините в стомаха по време на бременността

Препоръчваме ви:

Киселините в стомаха са доста често срещано явление при бременните и е изключително неприятно състояние. Изразява се с парещо чувство, преминаващо от долната част на гръдната кост до гърлото. Причиняват се от някои хормонални и физически промени, настъпващи в тялото ви по време на бременността.

 

По време на бременността, плацентата произвежда хормон, наречен прогестерон, който отпуска мускулите на матката, както и преградата, която отделя стомаха от хранопровода, което позволява на стомашните киселини да се просмукват обратно и да причиняват дискомфорт.

Много жени получават киселини и проблеми с храносмилателната система през втората половина от бременността. За съжаление този дискомфорт трае докато бебето се появи на бял свят.

Как може да облекчим дискомфорта?

Въпреки че не можете да предотвратите появата на киселините, можете да облекчите дискомфорта, който те причиняват:

– Избягвайте храни, които причиняват храносмилателни проблеми. Обичайните заподозрени са газираните напитки, алкохолът, кофеинът, шоколадът, киселите храни – цитруси, домати, оцет; ментови продукти, пикантни, мазни или пържени храни.

– Не яжте големи порции. Вместо това яжте по малко и на често. Изгответе си хранителен режим, обвързан с определени часове за хранене.

– Избягвайте да приемате големи количества течности, докато се храните.

– Дъвчете дъвка след ядене. Дъвките стимулират слюнчените жлези, по този начин слюнката неутрализира киселините.

– Не яжте късно вечерта. Дайте си 2-3 часа за смилане на храната преди да си легнете.

– Следете теглото си и следвайте препоръките на лекуващия ви лекар.

– Носете широки и удобни дрехи. Избягвайте тесните дрехи, особено в областта на корема и талията.

– Не пушете – в допълнение към предупреждението, че пушенето причинява сериозни здравословни проблеми, то повишава и производството на стомашни киселини.

– Хранителните добавки, които съдържат магнезий или калций могат да облекчат дискомфорта, но преди да приемете подобни, запознайте се с пълния състав, защото някои марки съдържат алуминий или аспирин, които съдържат натрий.

Ако тези съвети не ви помогнат, обърнете се към специалист, който да ви предпише лекарствени медикаменти, подходящи за вашето състояние. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *