Как да ядем здравословно (без да полудеем)

Препоръчваме ви:

Като повечето хора, които искат да се хранят здравословно, вие сте много стриктни към това и заедно с пълното придържане към диетата губите всяко удоволствие и гъвкавост на начина ви на хранене. Мислите ли, че ще се справите? Шансовете клонят към нула. Не е изненадващо, че яденето без радост не е постоянно.

Дори проучванията показват, че когато се придържате към начин на хранене с много малко свобода, провалът ви чака зад ъгъла. Идеята за оскъдно хранене свързана със саможертва е една от най-големите ни грешки в  храненето. Истината е, че има връзка между храненето и това, което искаме да имаме. Психолозите даже имат термин за това – „гъвкаво въздържание”. Повечето диетолози трябва да се фокусират върху храните, които обичате, отколкото да ви държат далеч от храните, които искате.

Затова се съсредоточете върху храните, които ядете с желание вместо единствено да се отделяте от не толкова здравословните храни, които обожавате. Вместо да си задавате твърди забрани: „Не на шоколада, не на спагетите!”, имате нужда да бъдете по-гъвакави с това, с което ще се храните. По-добре е да казвате „аз не ям нещо“, отколкото „не мога да ям нещо“, защото глаголът „не мога” набляга на забраната и желанието си отива, докато „Не ям“, е право и отказът ви по-ясен.

За да спазите това правило яжте в определените за това часове, не се изкушавайте да ядете между тях, това е твърдо правило, на което да не изневерявате. Не яжте едно и също, слагайте храната в рамка, например чист протеин, един зеленчук и здравословна мазнина за всяко хранене, така изборът ще е ваш и няма да се бунтувате.

Успешнита диета са за тези, в които изборът присъства. Те си позволяват определени „глезотии” през определен ден или хранене, отколкото тези, които „не изневеряват” на диетата, защото нищо прекалено стриктно не може да устои цял живот, а здравословните навици се формират бавно, но остават трайно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *