Как добрите мазнини ви предпазват от сърдечни заболявания – част 2

към първа част

Омега-3 мастните киселини EPA/DHA се считат за важни мазнини, които тялото не е в състояние да произведе само, следователно в своята храна трябва да включите продукти, от които да си ги набавите. Този вид мастни киселини са есенциални полиненаситени мазнини, от които организмът се нуждае, за да работи правилно. Необходими са за основни функции, като храносмилане, мускулна активност, съсирване на кръвта, зрителна острота, памет, учене, основно клетъчно делене и функциониране на клетъчните рецептори.

Омега-3 киселините на растителна основа – ALA са с 18 въглеродни атома минимум. Всички те имат своята първа двойна връзка в третата позиция, от там идва и името Омега 3. Трябва да знаете, че тялото ви може да конвертира част от ALA в DHA, но това се случва рядко и не повече от 5%, най-често между 1 и 3%, което е изключително незначително количество съобразно вашите нужди.

Ето систематизирано представени основните разлики между двата вида Омега-3 мазнини.

Морски животни, източници на Омега-3

Източници: мазна риба (сьомга, аншоа, сардини, херинга), крил масла.

Основно съдържание на Омега-3: DHA – дълго верижна полиненаситена мастна киселина, състояща се от 22 въглеродни атома и EPA – дълго верижна полиненаситена мастна киселина, състояща се от 20 въглеродни атома. Дълговерижните мастни киселини са леснодостъпни за тялото.

Тялото ви има значителен капацитет, за да синтезира още една Омега-3 мастна киселина – докосапентаенова киселина (ДПА), най-вероятно получаваща се в следствие на удължаване на EPA.

Биологични ефекти: DHA и EPA са структурни елементи с много биологични ефекти, най-вече противовъзпалително действие и клетъчна и междуклетъчна комуникация.

Повече от 90% от омега—3 мастните киселини, които се срещат в мозъчната тъкан е DHA, 30% от мастната маса на главния мозък е DHA  и нормалното развитие на мозъка на плода е напълно зависима от наличието на DHA. Всички останали омега-3 мастни киселини се срещат в малки количества, включително и ALA, без значение, колко от тях приемате.

Омега-3 на растителна основа

Източници: някои растения, като ленено семе, масло от облепиха, семена от чиа, ядки (особено орехи), листни зеленчуци.

Съдържание: ALA е мастна киселина с къса верига, състояща се от 18 въглеродни атома, като възможността за превръщане в дълго верижна е много малка 1-3%.

Биологични ефекти: източник на енергия.

Тук се явява и основната разлика между двата вида Омега-3, ALA се използват като източник на енергия, докато EPA и DHA са структурни елементи. Освен това, обърнете внимание, че след консумация на сьомга, крил, рибено масло, нивата на мастната киселина в плазмата са високи в продължение на три дни. От друга страна, ALА се абсорбира бързо, достигайки до няколко часа след поглъщането (максимум до 10 часа).

Рибата и крила са два източника на EPA и DHA, но между тях съществуват разлики. Маслото от крил се свързва с фосфолипиди, а рибеното масло се свързва с метилови естери.

Мастните киселини са неразтворими във вода, така че те не могат да бъдат директно транспортирани в свободна форма в кръвта, нуждаят се от „опаковка”, която е липопротеини с превозни средства. Повечето мастни киселини обикновено са обвързани с естери, които не пътуват ефективно в кръвта.

Фосфолипидите са също едно от основните съединения в липопротеините с висока плътност (HDL), които дават възможност на клетките ви да поддържат структурна цялост. Фосфолипидите подпомагат клетките ви да функционират правилно.

Съществува и синтетична форма на морската Омега-3, която е свързана с етилов естер. Това е мастна киселина, която е нарязана от източник на триглицериди и след това етилирана с етанол. Повечето фармацевтични Омега-3 добавки са направени по този начин и понякога преминават през тялото, без да имат някакви особени ползи за организма. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *