Kакво да похапваме за да намалим риска от рак на дебелото черво – част 1

Препоръчваме ви:

Проучванията показват отдавна, че една диета с изцяло растителни компоненти има силата да се бори с рака. Сега, нови изследвания доказват, че отказа ни от храни, с животински произход могат наистина да понижат риска от един специфичен вид рак, развиващ се главно при младите хора: рак на дебелото черво.

Екипът, заставащ зад проучването, публикувано в журнала на Американската Медицинкса Академия, има за цел да разбере как точно вегетарианското хранене засяга дебелото черво и честотата от това коварно заболяване. В началото на изследването, изследователите прекарали голяма част от времето си, да разгледат самопризнания за хранителните навици на около 77 000 възрастни, след това проверявали как много от участниците развиват рак на дебелото черво едва 7 години по-късно.

Те стигнали до заключението, че тези, които предпочитат вегетарианските храни са имали 20 на 100 по-ниска честота на развиване на рак на дебелото черво ( в сравнение с месоядците), докато рибоядните вегетарианци са имали 43% по-малък риск.

Ракът на дебелото черво е третия най-често срещан вид рак сред мъжете и жените днес, според друго проучване.  Поради тази причина, прилагаме списък с полезни храни, които да съкратят драстично рисковете от това заболяване.

 

Мазна риба

Поръчайте си сьомга или риба тон. Съдържанието на Омега 3 в тях, намалява риска от възпаление на червата, които са свързани с образуването на тумори.

Овесени или житни трици

И двете са с високо съдържание на диетични фибри, а те помагат да се придвижи храната към храносмилателния тракт. Защо това е важно? Колкото по-дълго се задържат токсините, които поглъщате с храната в храносмилателната Ви система, толкова по-голяма е вероятността да се причини увреждане на ДНК-то, както и да се стигне до рак.

Зехтин

Освен всички други негови здравословни качества, маслиновото масло съдържа омега-3 мастна киселина, което се свързва с намален риск от заболяване от рак на дебелото черво. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *