Kакво да похапваме за да намалим риска от рак на дебелото черво – част 2

Препоръчваме ви:

Боб

Черен, бял, шарен – всички видове зърна са богати на фолиева киселина, Витамин В, които подпомагат процесите, протичащи в храносмилателния тракт.

Плодове и зеленчуци

Всички знаем, защо плодовете и зеленчуците са толкова полезни. Първо, фибрите, които съдържат подпомагат работата на стомаха и го карат той да работи. Също, съдържат много микроелементи, които ако консумираме на ден  от 6 до 8 пъти на ден плодове и зеленчуци, можем да си ги набавим.

Куркума

Тази подправка, която е основна в Индийската кухня съдържа съединение, наречено куркумин, което защитава стомашно-чревния тракт и предотвратява и забавя развитието на рака на дебелото черво.

Варени домати

Ето една причина да се похапват повече паста и пица. Доматите съдържат много ликопен, който може да понижи риска от рак на дебелото черво, а варените домати, като доматената паста например, съдържат дори още повече.

Предпазвайте се максимално от:

Преработено месо

Червените меса, като цяло се свързват с високия риск от рак, от всякакви вариации. Но обработените меса, обикновено съдържат натриев нитрат, вид консервант, който се свързва  с рака на дебелото черво. Избягвайте нитратите, колкото е възможно повече.

Рафинирана захар

Захарозата, захарта откривана в сладките неща, кара панкреаса да секретира повече инсулин, което афектира нивата на химическите съединения, произведени от черния дроб, което пък се отразява на повишения риск от рак на дебелото черво.  Вместо захар, използвайте мед или стевия за подслаждане. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *