Какво е Мелатонинът и трябва ли да го пием за сън?

Препоръчваме ви:

Сънят е от особена важност за вашето здравословно състояние. Без значение от вида и количеството на вашето натоварване, липсата на достатъчно часове сън, се отразява неблагоприятно на човешкия организъм. Целта на тази статия е, да ви запознае със същността на Мелатонина и с това, как той допринася за подобряване на съня.

Тялото на човек нормално произвежда мелатонин, което помага да се създаде необходимостта от сън. Нарича се още „хормон на мрака”, защото започва да действа, когато стане късно и светлината намалява. Мелатонинът е ключът за регулиране на биологичния часовник на човек.

Мелатонинът се произвежда от Епифизната жлеза от аминокиселини, които приемате с храната си. Когато се стъмни, тялото произвежда по-високи нива на мелатонин, обикновено към 8 вечерта до около 3 през нощта. След това нивата започват да падат, а този момент е известен като „биологично време 0”.

В действителност мелатонинът може да предизвика сън, но не може да го поддържа. Това го прави подходяща съставка за хора, които имат проблеми със заспиването.

А дали, когато приемаме мелатонин като хранителна добавка, наистина се съдържа в хапчетата? Научни изследвания показват, че не винаги написаното на опаковките отговаря на действителното съдържание. Здравните специалисти препоръчват прием на хранителни добавки с мелатонин само от марки с доказана репутация. В противен случаи рискувате да завършите с главоболие, кошмари и трайно сънливост на сутринта.

Повечето мелатонинови добавки съдържат по-високи дози, отколкото препоръчват лекарите. Хапчетата съдържат обикновено между 3-10 милиграма, докато тялото се нуждае от около половин милиграм. Това може да доведе до по-висока чувствителност към съставката, което да направи по-ниските дози неефективни. В този случаи ще се нуждаете от още по-високи дози мелатонин, за да заспите, а това да се превърне в нездравословна зависимост.

Ако все пак държите да използвате мелатонина като средство за заспиване, се консултирайте със своя лекар. В повечето случаи, хората се нуждаят от нещо друго за заспиване, като например да избягвате ярката светлина или сините екрани на компютри и мобилни телефони няколко часа преди  лягане.

Ако лекарят ви реши, че ще имате полза от прием на мелатонин, той/тя ще ви препоръча да приемате само около милиграм, вместо по-високите дози, които препоръчват производителите на хранителни добавки. И в случай, че използвате мелатонин и чувствате, че не се отразява добре на организма ви, се обърнете за консултация към лекар специалист.

 

Източник: news.health.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *