Какво представлява „Петата болест”?

Петата болест е вирусна инфекция, която може да доведе до симптоми, подобни на настинка и яркочервен обрив по лицето и тялото при кърмачета, малки деца, а в някои случаи и при възрастни. Това заболяване е само едно от дългия списък от състояния на кожата, които се срещат при малките деца. Всъщност името „Пета болест” е историческо понятие, датиращо от времето, когато обичайните кожни заболявания се изброявали по цифри, не по имена. За щастие на родителите, тази болест обикновено е лека и изчезва понякога сама по себе си, а има и деца, които дори да не показват признаци, че са болни.

Какво причинява Петата болест?

Човешкият парвовирус В19 е главният виновник тук. Не е ясно какво причинява появата на вируса, но не е загадка, как вашето дете може да се зарази. То се предава главно от човек на човек чрез дихателни секрети, като слюнка и слуз. Децата често кашлят и кихат, без да покриват устата си и обикновено не мият редовно ръцете си. Най-изявен период на прехвърляне на вируса е, когато детето има треска. Именно тя е знак, че тялото ви се опитва да се пребори с нещо.

Кои са признаците и симптомите?

След потенциално дълъг период на инкубация – между 4 и 14 дни, симптомите на болестта се появяват и обикновено се задържат за около две седмици. Но поставянето на диагнозата в началото може да бъде затруднено – треска, кашлица, главоболие – може да са признак на редица други заболявания. Няколко дни по-късно се появява яркочервен обрив по лицето, все едно детето е било ударено по бузите. Именно този обрив отличава Петата болест от останалите. Обикновено дихателните симптоми започват да избледняват, преди да се появи обрива.

Понякога следва втори обрив, който се появява на гърдите, гърба, дупето, ръцете или краката. Продължителността може да варира в широки граници, като обикновено изчезва в рамките на една седмица. Обривът на тялото може да наподобява и на слънчево изгаряне, със светлочервени петна или да образува дантелен шаблон, особено, когато започва да избледнява. Детето също може да има червени зони по ръцете и краката, които стават бели при натиск.

Друг симптом на заболяването е болезнени или подути стави, но това не е обичайно при децата.

Как да се справим?

В по-голямата си част болестта може да се овладее и вкъщи. За треската и болките в ставите, можете да използвате медикаменти с ибупрофен, стига детето да не е под 1 годинка. Що се отнася за обрива, локален крем с худрокортизон или антихистамин, би могъл да облекчи състоянието. Все пак, консултацията с педиатър, е най-доброто, което бихте направили и за предпочитане пред самолечението. Възможно е детето да се дехидратира, да изгуби апетит или да бъде по-слабо активно от обикновено.

Бъдещите майки, които са заразени с вируса, могат да го разпространят чрез кръвта си. Инфекцията може да засегне доста сериозно нероденото бебе. Ето защо, ако сте бременна, стойте далеч от всяко дете, което проявява признаци на заболяването.

Как да предпазите малчуганите?

Напомнете на децата си да стоят на разстояние от кашлящите и кихащите и да пазят пръстите си далеч от носа, очите и устата си. Научете децата си на по-добри техники за миене на ръце и как да използват лакътя, за да покрива устата си при кихане или кашлица. Ако детето се зарази и прекара вируса, добрата новина е, че си изгражда антитела и не е възможно повторното му разболяване от Петата болест. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *