Какво знаете за етеричното масло от дървото Амирис?

Препоръчваме ви:

Дървото Амирис произлиза от ботаническото семейство Rutaceae и е известно като Западноиндийско сандалово дърво, тъй като произхожда от Западна Индия и по-специално от Хаити. Дървото достига до 18 метра височина, има бели цветове, а плодовете му са черно-синкави. Вече широко се отглежда в Западна Индия, Южна и Централна Америка. Етеричното масло се извлича на дестилационен принцип от кората на изсъхналото дърво. Въпреки, че свойствата между Амирис и Източноиндийското сандалово дърво са различни, често се използват като алтернативни. Освен това поради високото съдържание на масло, Амирис може лесно да се запалва и да се използва като естествена факла в полза на рибари, земеделци, ловци, използвайки нощта за активна дейност.

Етеричното масло от Амирис е полезно, ако страдате от депресия, тъй като стимулира повдигането на духа и ума. Може да се използва по време на медитация и терапевтичен масаж. Използва се и като базов фиксатор при изработването на парфюми и сапуни, може да се добавя в кремове, козметика, тамян и парфюми за допълнителен аромат. Подходящо е и за употреба в баня, като инхалатор за парна инхалация в баня или сауна.

Маслото от Амирис се състои от няколко вещества: валерианол – 22%, бета еудесмол – 17%, гама еудесмол – 11% и елемол – 10%. Има жълтеникаво кафяв цвят и парещ вкус, на разстояние продава сладък балсамов мирис.

Маслото има антисептично, успокоително, деконгестантно и успокояващо свойство, което го прави чудесен помощник за релаксация на ума и мускулите, както и за минимизиране на стреса и напрежението, освобождаване от чувството на тревожност. Работи чудесно в процесите по регенерация на кожата и спомага за забавяне на процесите на стареене. Има охлаждащи свойства, които облекчават раздразнението, чувството на неудовлетвореност и сексуалното напрежение. Маслото от Амирис е предпочитано сред артистичните среди – на поети, художници и музиканти, тъй като им помага за подобряване на творчеството и въображението.

Етеричното масло се извлича чрез парна дестилация на кората на стволовете и клоните на растението, които се раздробяват в мелница. Отнема почти 3 дена и половина, за да се изчерпа маслото от едно зареждане на дървен материал, а за дестилацията се използва парен котел.

Обикновено добивът варира от 2-4% в зависимост от това, коя част от дървото се използва, неговата възраст и съдържание на влага. Когато парната дестилация е на прясна дървесина, се произвежда масло със сурова миризма и по-ниско специфично тегло. Въпреки това, след 2-3 месеца, миризмата отшумява и качествата се подобряват.

Добавянето на няколко капки от етеричното масло на горелка или дифузер спомага за освобождаване на ума от всякаква тревожност или стрес. Добавя се и към терапевтичните масажни масла с цел да осигури релаксация. Съчетава се добре с масла от кедър, цитронела, джинджифил, лавандула, иланг иланг, дъбов мъх.

Като цяло етеричното масло то Амирис е безопасно за употреба. Смята се, че не е токсично, не предизвиква чувствителност и не дразни. Въпреки това, хората с по-чувствителна кожа трябва да са внимателни. Освен това, не е предназначено за перорално употребяване. Преди да го използвате локално, проведете кожен тест с капка, за да установите дали ви понася.

Като цяло реакции срещу маслото може да се появят при хора с чувствителна кожа, макар да няма известни странични ефекти от употребата му. Ако сте бременна, кърмите или имате нередовен цикъл, консултирайте се с медицински специалист, ако възнамерявате да употребявате маслото от Амирис. 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *